23948sdkhjf

”Det finns över 400000 veteranbilar i Sverige”

Deras auktioner lockar spekulanter från hela norra Europa. Nu vill Bilweb Auctions skapa Nordens första veteranbilshub.

Bilweb Auctions är störst i Norden på veteranbilsauktioner, och nu jobbar man för fullt inför årets största auktionshändelse – den årliga vårauktionen i april.

Var står alla era auktionsbilar, Michael Luft?
– Många kunder tyckte det var onödigt att transportera dit sin bil och det krävdes också att vi hade tillgång till mekaniker och rekond. Så i höstas bestämde vi att vi till vårauktionen inte längre ska samla alla bilarna i en lokal, utan sprida ut dem hos ett antal samarbetspartners. De tar emot bilar till auktionen, de tvättar och städar bilarna och ser till att de kontrollbesiktas.

Ni har planer på att utveckla ett helt nytt koncept – berätta!
– I exempelvis Tyskland finns det på några ställen kluster, med bilfirmor som jobbar med veteranbilar – reparationer, renovering, sadelmakare, plåtslagare och så vidare – och i anslutning till dessa finns ett bilhotell, där man kan lämna in sin vardagsbil och hämta ut sin veteranbil och finköra med den någon eller några dagar. Ett sådant center skulle vi vilja bygga någonstans i de södra delarna av Sverige. Det är vår långsiktiga plan.

Vilka klassiska bilar är det annars som är heta just nu?
– Bilar som är 30-40 år gamla går hela tiden upp i pris. Kanske allra hetast bland veteranbilarna är bilar från 1980-talet. Det är de som kommit upp i medelåldern och nu när deras barn flyttat hemifrån köper det som var deras drömbil i ungdomen.

Vilka bilar är det som ni ser minskar i pris?
– Gamla bilar från början av 1900-talet har gått ner i pris. Och det beror antagligen på att de här bilarna inte är så bekväma utan snarare krångliga att köra.

Det sägs att klassiska bilar blir allt mera intressanta som investeringsobjekt - stämmer det?
– Ja, det märker vi. Sedan är det också allt fler som gjort sig en förmögenhet och som vill skapa sig ett eget bilmuseum. När vi säljer en bil som av olika anledningar inte fungerar så talar vi om för köparen att den bör räkna med att lägga ned en hel del pengar på att få bilen körklar, och då får vi ofta till svar att ”Det behövs inte, den ska bara stå”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094