23948sdkhjf

Möte om riskhantering vid arbete med e-fordon och gasfordon

Det fordonsbranschen och samhället i övrigt saknar, är en handlingsplan för riskerna för e-fordon och gasfordon. Onsdagen den 24 april har Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) bjudit in Polisen, Brandkåren, SOS international, MSB, Transportstyrelsen, RISE, bildemonterare och ambulanspersonal för att diskutera de här frågorna.

-Dessa yrkeskategorier, som representeras av över 100 000 människor, har också bristfälliga kunskaper i riskhantering, säger Bo Ericsson vd för SFVF till MotorMagasinet.

-Ett stort steg har redan tagits, berättar Bo Ericsson. Redan 2016 föreslog SFVF att det borde vara olika färger på nummerskyltar för att snabbt kunna identifiera om fordonet drivs av el eller gas. Nu har arbetet påbörjats av MSB och Transportstyrelsen och det är glädjande. Det finns ett förslag för skyltar med färger och placering i bl a Holland som SFVF har tipsat om. Färgerna och skyltar är uppsatta på olika ställen på fordonen men det är sämre än en färgad nummerskylt anser dock vi här i Sverige.

Mot bakgrund av senare tids händelser och oklarheter kring såväl ansvar som metoder för räddningsarbete vid olyckor med el- och gasbilar inblandade har SFVF tagit initiativet till SäkerhetsGruppen för Fordon.

På det första mötet kommer Max Rosengren från RISE att ge en kort föreläsning om e-fordon och från utredningen om gasbussolyckan i Stockholm. Tommy Carnebo och Bo Ericsson kommer att ge en kort föreläsning om risker med e-fordon och gasfordon. Därefter kommer man att diskutera fram vilka riskerna är för respektive yrkesgrupp.

När kartläggningen är klar ska myndigheter, ministrar med flera uppvaktas, för att snabbt motverka att någon skadas eller omkommer i onödan.

– Tanken med hela vårt arbete är att skapa en säker arbetsplats för verkstäder, bärgare, bildemonterare och all blåljuspersonal, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

På Inspirationsdagen 100% Verkstad i Göteborg, Malmö och Stockholm kommer mer information om risker med gas och e-fordon.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063