23948sdkhjf

Hedin Bil: starkt resultat trots kraftig tillväxt

Hedin Bil växte och expanderade kraftigt under 2018. Förvärven har finansierats genom främst försäljning av egna fastigheter.

Med en avkastning på eget kapital på tolv procent och ett resultat efter finansiella poster på nästan 113 miljoner kronor så har Sveriges största bilåterförsäljarföretag lyckats kombinera kraftig tillväxt genom både uppköp och nya anläggningar med bibehållen vinst.

Hedin Bils kraftiga tillväxt fick koncernens omsättning att öka från drygt 12,5 miljarder 2017 till 21 miljarder – det vill säga med 66 procent – i fjol. Försäljningen av bilar ökade inte lika explosionsartat, men med imponerande 31 procent till 78504 bilar under fjolåret.

Klicka på bilden här intill för att se bokslutssiffrona i detalj.

Hösten 2016 offentliggjordes fastighetsbolaget Balders stora affär med Hedin Bils ägare Anders Hedin. Affären innebar att Balder köpte samtliga fastigheter i I.A Hedin Fastighet AB. Huruvida Anders Hedin redan då hade planer på att köpa de totalt tolv bilhandels-anläggningarna i Belgien förtäljer inte historien.

Samtidigt fortsätter Anders Hedin på sätt och vis att äga sitt gamla fastighetsbestånd eftersom han delvis fick betalt av Balder i aktier.

Känt är i alla fall att värdet på Hedin Bils fastighetsbestånd som Balder tog över då uppgick till 4,15 miljarder kronor och att en del av Balders betalning för fastighetsförvärvet utgjordes av cirka 4,6 miljoner B-aktier i Balder till ett värde av knappt 1,1 miljard kronor till Anders Hedin Invest AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063