23948sdkhjf

Urstarkt första kvartal för Mekonomen

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Delårsrapporten januari - mars 2019 visar på rekordförsäljning och förbättrad EBIT, med och utan förvärv. Nettoomsättningen uppgick till 2 909 (1 432) MSEK. Nettoomsättningen ökade med 103 procent, varav 2 procentenheter organisk tillväxt. Justerad EBIT uppgick till 214 (99) MSEK. Se övriga siffror i slutet av artikel.

Pehr Oscarson, vd och koncernchef konstaterar att det varit ett kvartal med fokus på att öka lönsamheten. I sin kommentar till kvartalsrapporten i övrigt skriver Pehr Oscarson:

”Mekonomen Groups fokus under 2019 är fortsatt att driva lönsam tillväxt i alla våra koncernbolag, med betoning på lönsamhet. Under inledningen av året initierades ett kostnadsbesparingsprogram som tillsammans med ökat fokus på effektivitet skall ge mindre kostnadskostym. Samtidigt påbörjades arbete med att agera på olönsamma verksamheter och att fokusera på de strategiska projekt som förstärker plattformen för vår kärnverksamhet.

För att anpassa och effektivisera koncernstrukturen efter fövärven av FTZ och Inter-Team under 2018 består Mekonomen Group från och med årsskiftet av fyra affärsområden, FTZ, Inter-Team, MECA/Mekonomen och Sørensen og Balchen.

Koncernens totala nettoomsättning mer än fördubblades i första kvartalet till 2 909 (1 432) MSEK, till stor del som en konsekvens av förvärvade danska FTZ och polska Inter-Team. Påskledigheten inföll i första kvartalet i fjol, men inte i år, vilket hade en positiv effekt på försäljningen i kvartalet. Den organiska tillväxten1) i övriga koncernen steg med 2 procent, framförallt drivet av god försäljningstillväxt i affärsområdet MECA/Mekonomen. Vi bedömer att tillväxten var i linje med marknadsutvecklingen i kvartalet.

FTZ rapporterade en nettoomsättning i nivå med våra förväntningar i första kvartalet medan Inter-Team rapporterade en högre nettoomsättning än väntat, drivet av hög exportförsäljning och stark tillväxt på den polska marknaden.

Förvärvade FTZ och Inter-Team har generellt en lägre bruttomarginal än koncernen som helhet och koncernens bruttomarginal påverkades därmed i linje som förväntat negativt och sjönk till 45,5 procent (53,0) i kvartalet. Positiva effekter av ökade inköpsvolymer och produktmix, tillsammans med de prisjusteringar vi genomförde vid årsskiftet bidrog positivt till bruttomarginalen. Euron fortsatte att stärkas under kvartalet och vi analyserar kontinuerligt om det är behov av ytterligare prisjusteringar för att kompensera för fortsatt höjda inköpskostnader.

I första kvartalet ökade justerad EBIT2) till 214 (99) MSEK och EBIT ökade till 170 (60). De förvärvade FTZ och Inter-Team bidrog positivt till både justerad EBIT och EBIT med 92 MSEK. Det förbättrade resultatet i Mekonomen Group exklusive FTZ och Inter-Team är främst drivet av ökad försäljning och förbättrad bruttomarginal jämfört med i fjol. Vi kommer även framåt att fokusera på kostnadskontroll och på att skapa lönsam tillväxt i alla våra verksamheter.

Kostnadsbesparingsprogrammet som initierades i första kvartalet löper på enligt plan. Programmet ska resultera i kostnadsreduceringar om 65 MSEK på årsbasis, varav 30 MSEK kommer att uppnås från och med det tredje kvartalet 2019, och full effekt från och och med det fjärde kvartalet 2019. Arbetet med att generera synergier från förvärvet av FTZ och Inter-Team och sammanslagningen av MECAs och Mekonomens centrallager i Sverige löper på enligt plan.

Även om vi har stort fokus på att öka lönsamheten, reducera skulder och öka kassaflöde, så behåller vi vårt strategiska fokus att ständigt utveckla och anpassa vår kärnaffär. Däribland utveckla våra tjänsteerbjudanden och sortiment till våra stora kundgrupper anslutna verkstäder och övriga verkstadskunder.

Jag ägnar mycket tid ute på våra olika verksamheter och min positiva syn på koncernens bolag har förstärkts. Från de senaste månaderna är det särskilt slående hur vi ligger i framkant i branschen vad gäller den tekniska kompetensen. Vi håller mycket hög kvalitet i våra utbildningar av fordonstekniker och teknisk support i alla affärsområden i koncernen. Vår förmåga och styrka att anpassa oss till dagens allt mer avancerade teknik i moderna bilar, effektiva logistik och att stor majoritet av vår försäljning sker digitalt, är viktiga konkurrensfördelar för oss och jag är övertygad om att vi är väl positionerade och har rätt affärsfokus för att skapa aktievärde framgent.”

Delårsrapport januari-mars 2019

  • EBIT uppgick till 170 (60) MSEK och EBIT-marginalen uppgick till 6 (4) procent. EBIT har påverkats negativt av jämförelsestörande poster om 5 (-20) MSEK hänförlig till kostnader för integration av FTZ och Inter-Team. 
  • EBIT och justerad EBIT har påverkats positivt av IFRS16 med 4 MSEK. 
  • Resultat per aktie, såväl före som efter utspädning, uppgick till 1,68 (1,15) SEK. 
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 158 (6) MSEK, vilket har påverkats positivt med 
  • 130 MSEK till följd av IFRS 16. Periodens totala kassaflöde har inte påverkats av IFRS 16. 
  • Nettoskulden uppgick till 4 185 (1 529) MSEK vid periodens utgång, jämfört med 4 098 MSEK vid årsskiftet.
  • Från och med 2019 redovisas leasing i enlighet med ny standard IFRS 16, jämförelsetalen är inte omräknade. Se vidare sid 8 i rapporten för ytterligare information.

 

  • Förändring i nettoomsättning justerad för förvärv/avyttringar, valutaeffekter och antal vardagar. 2) Från och med första kvartalet 2019 kommer Mekonomen Group att rapportera justerad EBIT för att förenkla jämförelse av lönsamheten, exklusive jämförelsestörande poster och materiella förvärvsrelaterade poster. Justerad EBIT är EBIT justerat för jämförelsestörande poster och avskrivningar på materiella förvärvade immateriella tillgångar FTZ, Inter-Team, MECA och Sørensen og Balchen.

 

https://news.cision.com/se/mekonomen/r/delarsrapport-januari---mars-2019,c2801919

 

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Gunars Kalkis mästare i 2019 års Yrkesprov i fordonslackering

Nu är Autopromotec igång och MotorMagasinet är på plats

Med växande antal utställare, fler besökare och växande mässområde ser eftermarknadsmässan Autopromotec i Bologna att befästa sin andraplats näst efter Automechanika i Frankfurt.

SFVF/Verkstadsföretagarna i möte med Europeiska Socialfonden

Benny Wallin från Sveriges Fordonsverkstäder (SFVF), har nu träffat den regionala samordnaren för Europeiska Socialfonden, Anna-Lena Wettergren-Wessman och diskuterat ett fondprojekt från Europeiska socialfonden. Det här handlar om att få resurser för att både kompetensutveckla personalen på verkstäder och nyutbilda personer som idag går arbetslösa till ett jobb inom fordonsbranschens verkstäder.

Orio AB:s vd lämnar företaget

2

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

Glasmästarnas egen snilleindustri

Nyhetsbrev

Ynnors Stora Elbilsdag - Vi ska inte vara rädda för att köpa en el- eller gasbil

-Men vi ska vara medvetna om riskerna. Det sade Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, när han talade på Ynnors Elbilsdag.

Arkiv

HRF söker politisk korrigering av husbilsskatten

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Appen säkrar kompetensen i bilverkstäderna

ProMeister Academy har utvecklat en app för verkstadspersonal att se sin kompetensnivå inom fordonsteknik. Appen hjälper verkstaden att säkra kvaliteten genom att visa aktuell kompetensnivå samt vilken den kunskap som behöver tillgodoses.

Kraftig minskning av antalet stölder av bildelar

Under första kvartalet 2019 har 404 stölder av airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon) inträffat. Det kan jämföras med samma period 2018 då 913 stölder inträffade. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Unikt samarbete ska säkra kvalitet på fordonsutbildning

Gymnasium Skövde - Kavelbro har ingått ett unikt trepartsavtal med Volvo Car Sverige och Bilia i Skövde. Samarbetet ska bland annat säkra kvaliteten på Fordons- och transportprogrammet, öka intresset och matcha branschens verklighet.

Hur väl representerar dagens krockdockor befolkningen?

SAFERs Fordons- och Trafiksäkerhetscentrum på Chalmers har fått i uppdrag av näringsdepartementet att genomföra en kartläggning av eventuella brister i hur väl krockdockor representerar befolkningen som helhet.

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

Motormagasinet söker reporter

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Volvo omkörd av VW Golf på topplista för begagnade bilar

Bilägare vill ha smarta, slitstarka och lättrullande däck

Däck som med hjälp av sensorteknik kan anpassa sig för olika väglag, däck som är slitstarka och däck med ännu lägre rullmotstånd är önskemål som svenska bilister ställer för framtidens däck, visar en enkät från Nokian Tyres.

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Koppla greppet med Kamasa

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Här är Hedin Bils expansion 2018

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

Se alla Företagens egna nyheter

Våra Vagnar

TIP Trailer Services i Jönköping har genomfört stor renovering av tanktrailer för Air Liquide

Trådlös kamera - WIFI HD

GT80 MINI - stötsäker och IP-67-klassad diagnos baserad på Windows10.

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Inverter 12V 1000W

Total lanserar en banbrytande produktserie med smörjmedel för el- och hybri...

Sänd till en kollega

0.228