23948sdkhjf

Urstarkt första kvartal för Mekonomen

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Delårsrapporten januari - mars 2019 visar på rekordförsäljning och förbättrad EBIT, med och utan förvärv. Nettoomsättningen uppgick till 2 909 (1 432) MSEK. Nettoomsättningen ökade med 103 procent, varav 2 procentenheter organisk tillväxt. Justerad EBIT uppgick till 214 (99) MSEK. Se övriga siffror i slutet av artikel.

Pehr Oscarson, vd och koncernchef konstaterar att det varit ett kvartal med fokus på att öka lönsamheten. I sin kommentar till kvartalsrapporten i övrigt skriver Pehr Oscarson:

”Mekonomen Groups fokus under 2019 är fortsatt att driva lönsam tillväxt i alla våra koncernbolag, med betoning på lönsamhet. Under inledningen av året initierades ett kostnadsbesparingsprogram som tillsammans med ökat fokus på effektivitet skall ge mindre kostnadskostym. Samtidigt påbörjades arbete med att agera på olönsamma verksamheter och att fokusera på de strategiska projekt som förstärker plattformen för vår kärnverksamhet.

För att anpassa och effektivisera koncernstrukturen efter fövärven av FTZ och Inter-Team under 2018 består Mekonomen Group från och med årsskiftet av fyra affärsområden, FTZ, Inter-Team, MECA/Mekonomen och Sørensen og Balchen.

Koncernens totala nettoomsättning mer än fördubblades i första kvartalet till 2 909 (1 432) MSEK, till stor del som en konsekvens av förvärvade danska FTZ och polska Inter-Team. Påskledigheten inföll i första kvartalet i fjol, men inte i år, vilket hade en positiv effekt på försäljningen i kvartalet. Den organiska tillväxten1) i övriga koncernen steg med 2 procent, framförallt drivet av god försäljningstillväxt i affärsområdet MECA/Mekonomen. Vi bedömer att tillväxten var i linje med marknadsutvecklingen i kvartalet.

FTZ rapporterade en nettoomsättning i nivå med våra förväntningar i första kvartalet medan Inter-Team rapporterade en högre nettoomsättning än väntat, drivet av hög exportförsäljning och stark tillväxt på den polska marknaden.

Förvärvade FTZ och Inter-Team har generellt en lägre bruttomarginal än koncernen som helhet och koncernens bruttomarginal påverkades därmed i linje som förväntat negativt och sjönk till 45,5 procent (53,0) i kvartalet. Positiva effekter av ökade inköpsvolymer och produktmix, tillsammans med de prisjusteringar vi genomförde vid årsskiftet bidrog positivt till bruttomarginalen. Euron fortsatte att stärkas under kvartalet och vi analyserar kontinuerligt om det är behov av ytterligare prisjusteringar för att kompensera för fortsatt höjda inköpskostnader.

I första kvartalet ökade justerad EBIT2) till 214 (99) MSEK och EBIT ökade till 170 (60). De förvärvade FTZ och Inter-Team bidrog positivt till både justerad EBIT och EBIT med 92 MSEK. Det förbättrade resultatet i Mekonomen Group exklusive FTZ och Inter-Team är främst drivet av ökad försäljning och förbättrad bruttomarginal jämfört med i fjol. Vi kommer även framåt att fokusera på kostnadskontroll och på att skapa lönsam tillväxt i alla våra verksamheter.

Kostnadsbesparingsprogrammet som initierades i första kvartalet löper på enligt plan. Programmet ska resultera i kostnadsreduceringar om 65 MSEK på årsbasis, varav 30 MSEK kommer att uppnås från och med det tredje kvartalet 2019, och full effekt från och och med det fjärde kvartalet 2019. Arbetet med att generera synergier från förvärvet av FTZ och Inter-Team och sammanslagningen av MECAs och Mekonomens centrallager i Sverige löper på enligt plan.

Även om vi har stort fokus på att öka lönsamheten, reducera skulder och öka kassaflöde, så behåller vi vårt strategiska fokus att ständigt utveckla och anpassa vår kärnaffär. Däribland utveckla våra tjänsteerbjudanden och sortiment till våra stora kundgrupper anslutna verkstäder och övriga verkstadskunder.

Jag ägnar mycket tid ute på våra olika verksamheter och min positiva syn på koncernens bolag har förstärkts. Från de senaste månaderna är det särskilt slående hur vi ligger i framkant i branschen vad gäller den tekniska kompetensen. Vi håller mycket hög kvalitet i våra utbildningar av fordonstekniker och teknisk support i alla affärsområden i koncernen. Vår förmåga och styrka att anpassa oss till dagens allt mer avancerade teknik i moderna bilar, effektiva logistik och att stor majoritet av vår försäljning sker digitalt, är viktiga konkurrensfördelar för oss och jag är övertygad om att vi är väl positionerade och har rätt affärsfokus för att skapa aktievärde framgent.”

Delårsrapport januari-mars 2019

  • EBIT uppgick till 170 (60) MSEK och EBIT-marginalen uppgick till 6 (4) procent. EBIT har påverkats negativt av jämförelsestörande poster om 5 (-20) MSEK hänförlig till kostnader för integration av FTZ och Inter-Team. 
  • EBIT och justerad EBIT har påverkats positivt av IFRS16 med 4 MSEK. 
  • Resultat per aktie, såväl före som efter utspädning, uppgick till 1,68 (1,15) SEK. 
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 158 (6) MSEK, vilket har påverkats positivt med 
  • 130 MSEK till följd av IFRS 16. Periodens totala kassaflöde har inte påverkats av IFRS 16. 
  • Nettoskulden uppgick till 4 185 (1 529) MSEK vid periodens utgång, jämfört med 4 098 MSEK vid årsskiftet.
  • Från och med 2019 redovisas leasing i enlighet med ny standard IFRS 16, jämförelsetalen är inte omräknade. Se vidare sid 8 i rapporten för ytterligare information.

 

  • Förändring i nettoomsättning justerad för förvärv/avyttringar, valutaeffekter och antal vardagar. 2) Från och med första kvartalet 2019 kommer Mekonomen Group att rapportera justerad EBIT för att förenkla jämförelse av lönsamheten, exklusive jämförelsestörande poster och materiella förvärvsrelaterade poster. Justerad EBIT är EBIT justerat för jämförelsestörande poster och avskrivningar på materiella förvärvade immateriella tillgångar FTZ, Inter-Team, MECA och Sørensen og Balchen.

 

https://news.cision.com/se/mekonomen/r/delarsrapport-januari---mars-2019,c2801919

 

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nu har vi semester!

Motormagasinet.se har semesteruppehåll och vi är tillbaka med nyheter på webben måndagen den 29 juli. Nästa nummer av MotorMagasinet kommer den 14 augusti. Vi önskar alla en Trevlig semester!

Bilprovningen om vad som gäller för godtagbara gasintyg

3

Otåliga husbilsägare väntar på besked om kommande beskattning

Många är oroliga över den framtida beskattningen av husbilar, personbil klass II, inte minst såhär i semestertid. För dem som köper ny husbil efter 1 september kommer den årlig skatten uppgå till 28-30 000 kronor på grund av schablonmässig WLTP-beräkning som inte utgår från husbilens särart som fordon.

Catherine Sahlgren har utsetts till ny koncernchef för Werksta

Catherine Sahlgren, idag koncernchef i Teknikmagasinet, tillträder den 19 augusti 2019 som ny koncernchef för skadeverkstadskedjan Werksta som är verksamma i Sverige, Finland och Norge.

Första Kia-verkstaden som blivit Kvalitetssäkrad skadeverkstad

SBF satsar på sektion för tunga fordon

Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, kommer att intensifiera arbetet med att bilda en sektion med inriktning på tunga fordon. Det beslutades på branschorganisationens halvårsmöte.

Nyhetsbrev

Skarp kritik mot hanteringen av besiktning för gasfordon

Arkiv

Lackerare sökes till Motorgalan

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

MECA Fändriks Fordonsteknik är Värmlands andra Godkänd Bilverkstad

Fändriks Fordonstekniks två verkstäder ansluter sig till Godkänd Bilverkstad (GBV). Madelene Leandersson, delägare på Fändriks Fordonsteknik ser att GBV kommer spara verkstaden både tid och pengar i förlängningen.

BMW presenterade framtidens sportbil

MRF anser att reseavdragen borde utvecklas, inte avvecklas

Snart kan statschefer och andra med högt skyddsbehov åka Volvo

Hon blir testförare för Continentals däck till Extreme E-serien

Den svenska racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir testförare för Continentals nya högprestanda-däck som utvecklas speciellt för den globala Extreme E-serien.

Så har Lexus förbättrat led-lampan

Skarpare och starkare ljusbild är några av förbättringarna hos Lexus nya typ av led-strålkastare "Bladescan" som lanseras på RX-modellen i höst.

Jämtkraft blir Volkswagens energipartner

”Vi behöver er hjälp”

Förra våren visade Malmö kommuns miljöinspektörer oss hur de jobbar för att stoppa olagliga verkstäder. Nu uppmanar de branschen att bli bättre på att tipsa om oseriösa aktörer – och att inte anlita oseriösa företag.

BIL Sweden i Almedalen 2019

Första WTCR-segern för Kristoffersson

Koldioxidutsläppen från nya bilar fortsätter att öka

Utsläppen av koldioxid från nya bilar i EU har ökat för andra året i rad. Det framgår av en rapport där Europeiska miljöbyrån publicerat sina preliminära data över koldioxidutsläppen för nya bilar och skåpbilar i EU samt Island, skriver TT.

Etanol är världens ledande hållbara drivmedel

Produktionen av hållbar etanol ökade med 7,7 procent 2018 och står nu för 73 procent av världsmarknaden för biodrivmedel. Kemi- och biodrivmedelsföretaget Sekab betonar att etanol har potential att kraftigt sänka utsläppen i Sverige och bidra till att fasa ut vårt oljeberoende.

”Däckhotellet är nyckeln till många jobb”

Därför exploderade vätgasmack

I början på juni skedde en explosion vid en vätgasmack i Norge. Nu har en utredning slagit fast olycksorsaken.

KG Knutsson AB och Univar Solutions i samarbete

Volvo i Kristianstad väljer DEKRA för verkstadskvalitet

Oljebar förenklar verkstadens arbete

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Se alla Företagens egna nyheter

Midnattssolsrallyt 2019

Så väljer du rätt skärvätska - våra smörjmedelsexperter guidar dig!

Unik kombination av bakljus- och arbetsljusfunktion

SVHC-listan uppdaterad – Nya lagar och regler

Trevlig Sommar

Medicinklassade silikonlim – så väljer du rätt!

Glad sommar - Vanliga öppettider

Sommarkampanj på verkstadsutrustning från ACTIA.

Komplett lösning för kamkedjedrivning

Quiet Vehicle Sounder – Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS)

Plasmabehandling för bättre limresultat

Liten arbetsbelysning - även backlampa

ACTIA 8678 Evo - antagligen Sveriges mest sålda hjulinställare

NY EU-lag för el & hybridbilar - Vi har lösningen för original & eftermontering!

Ladda upp din verksamhet med  Delphi Technologies OE ”Multi-Charge ”Tändspolar.

VAS-godkänt bromsserviceaggregat

Henrik Pedersen - Ny CCO på Digital-Servicebook.com

Räddningen mot bakterier i skärvätskor är här!

CSR och hållbarhet

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobilskolan i September!

Arbetsljus med slimmad profil

G A Lindberg fyller 75 år

HBA utökar med blåljus från Federal Signal

Vinn snygga jackor från ExxonMobil - Kom & tävla med oss på Borgeby Fältdag...

Nya arbetsljusramper 8000-serien

Sänd till en kollega

0.139