23948sdkhjf

Urstarkt första kvartal för Mekonomen

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Delårsrapporten januari - mars 2019 visar på rekordförsäljning och förbättrad EBIT, med och utan förvärv. Nettoomsättningen uppgick till 2 909 (1 432) MSEK. Nettoomsättningen ökade med 103 procent, varav 2 procentenheter organisk tillväxt. Justerad EBIT uppgick till 214 (99) MSEK. Se övriga siffror i slutet av artikel.

Pehr Oscarson, vd och koncernchef konstaterar att det varit ett kvartal med fokus på att öka lönsamheten. I sin kommentar till kvartalsrapporten i övrigt skriver Pehr Oscarson:

”Mekonomen Groups fokus under 2019 är fortsatt att driva lönsam tillväxt i alla våra koncernbolag, med betoning på lönsamhet. Under inledningen av året initierades ett kostnadsbesparingsprogram som tillsammans med ökat fokus på effektivitet skall ge mindre kostnadskostym. Samtidigt påbörjades arbete med att agera på olönsamma verksamheter och att fokusera på de strategiska projekt som förstärker plattformen för vår kärnverksamhet.

För att anpassa och effektivisera koncernstrukturen efter fövärven av FTZ och Inter-Team under 2018 består Mekonomen Group från och med årsskiftet av fyra affärsområden, FTZ, Inter-Team, MECA/Mekonomen och Sørensen og Balchen.

Koncernens totala nettoomsättning mer än fördubblades i första kvartalet till 2 909 (1 432) MSEK, till stor del som en konsekvens av förvärvade danska FTZ och polska Inter-Team. Påskledigheten inföll i första kvartalet i fjol, men inte i år, vilket hade en positiv effekt på försäljningen i kvartalet. Den organiska tillväxten1) i övriga koncernen steg med 2 procent, framförallt drivet av god försäljningstillväxt i affärsområdet MECA/Mekonomen. Vi bedömer att tillväxten var i linje med marknadsutvecklingen i kvartalet.

FTZ rapporterade en nettoomsättning i nivå med våra förväntningar i första kvartalet medan Inter-Team rapporterade en högre nettoomsättning än väntat, drivet av hög exportförsäljning och stark tillväxt på den polska marknaden.

Förvärvade FTZ och Inter-Team har generellt en lägre bruttomarginal än koncernen som helhet och koncernens bruttomarginal påverkades därmed i linje som förväntat negativt och sjönk till 45,5 procent (53,0) i kvartalet. Positiva effekter av ökade inköpsvolymer och produktmix, tillsammans med de prisjusteringar vi genomförde vid årsskiftet bidrog positivt till bruttomarginalen. Euron fortsatte att stärkas under kvartalet och vi analyserar kontinuerligt om det är behov av ytterligare prisjusteringar för att kompensera för fortsatt höjda inköpskostnader.

I första kvartalet ökade justerad EBIT2) till 214 (99) MSEK och EBIT ökade till 170 (60). De förvärvade FTZ och Inter-Team bidrog positivt till både justerad EBIT och EBIT med 92 MSEK. Det förbättrade resultatet i Mekonomen Group exklusive FTZ och Inter-Team är främst drivet av ökad försäljning och förbättrad bruttomarginal jämfört med i fjol. Vi kommer även framåt att fokusera på kostnadskontroll och på att skapa lönsam tillväxt i alla våra verksamheter.

Kostnadsbesparingsprogrammet som initierades i första kvartalet löper på enligt plan. Programmet ska resultera i kostnadsreduceringar om 65 MSEK på årsbasis, varav 30 MSEK kommer att uppnås från och med det tredje kvartalet 2019, och full effekt från och och med det fjärde kvartalet 2019. Arbetet med att generera synergier från förvärvet av FTZ och Inter-Team och sammanslagningen av MECAs och Mekonomens centrallager i Sverige löper på enligt plan.

Även om vi har stort fokus på att öka lönsamheten, reducera skulder och öka kassaflöde, så behåller vi vårt strategiska fokus att ständigt utveckla och anpassa vår kärnaffär. Däribland utveckla våra tjänsteerbjudanden och sortiment till våra stora kundgrupper anslutna verkstäder och övriga verkstadskunder.

Jag ägnar mycket tid ute på våra olika verksamheter och min positiva syn på koncernens bolag har förstärkts. Från de senaste månaderna är det särskilt slående hur vi ligger i framkant i branschen vad gäller den tekniska kompetensen. Vi håller mycket hög kvalitet i våra utbildningar av fordonstekniker och teknisk support i alla affärsområden i koncernen. Vår förmåga och styrka att anpassa oss till dagens allt mer avancerade teknik i moderna bilar, effektiva logistik och att stor majoritet av vår försäljning sker digitalt, är viktiga konkurrensfördelar för oss och jag är övertygad om att vi är väl positionerade och har rätt affärsfokus för att skapa aktievärde framgent.”

Delårsrapport januari-mars 2019

  • EBIT uppgick till 170 (60) MSEK och EBIT-marginalen uppgick till 6 (4) procent. EBIT har påverkats negativt av jämförelsestörande poster om 5 (-20) MSEK hänförlig till kostnader för integration av FTZ och Inter-Team. 
  • EBIT och justerad EBIT har påverkats positivt av IFRS16 med 4 MSEK. 
  • Resultat per aktie, såväl före som efter utspädning, uppgick till 1,68 (1,15) SEK. 
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 158 (6) MSEK, vilket har påverkats positivt med 
  • 130 MSEK till följd av IFRS 16. Periodens totala kassaflöde har inte påverkats av IFRS 16. 
  • Nettoskulden uppgick till 4 185 (1 529) MSEK vid periodens utgång, jämfört med 4 098 MSEK vid årsskiftet.
  • Från och med 2019 redovisas leasing i enlighet med ny standard IFRS 16, jämförelsetalen är inte omräknade. Se vidare sid 8 i rapporten för ytterligare information.

 

  • Förändring i nettoomsättning justerad för förvärv/avyttringar, valutaeffekter och antal vardagar. 2) Från och med första kvartalet 2019 kommer Mekonomen Group att rapportera justerad EBIT för att förenkla jämförelse av lönsamheten, exklusive jämförelsestörande poster och materiella förvärvsrelaterade poster. Justerad EBIT är EBIT justerat för jämförelsestörande poster och avskrivningar på materiella förvärvade immateriella tillgångar FTZ, Inter-Team, MECA och Sørensen og Balchen.

 

https://news.cision.com/se/mekonomen/r/delarsrapport-januari---mars-2019,c2801919

 

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jakten på fuskare på Inspirationsdagen 100% Verkstad

Scania investerar i mjukvaru- och konsultbolag

Amerikanska hjälpstartare siktar på Sverige

The Noco Company är en av giganterna på den amerikanska marknaden för batteriladdare och hjälpstartare. Nu vill man erövra de nordiska länderna.

Ledare #29: WLTP stökar till det för branschen

Volvo utbildar framtidens ledare

Tester för smartare AI-fordon i Västerås

Nyhetsbrev

Eurobattery Minerals inleder etisk borrning för batterimineraler

Arkiv

Priset har ökat på begagnade bilar

Verkstadsjuridik i verkligheten på Inspirationsdagen 100% Verkstad

Fler hastighetskontroller i veckan

Dieselbilar släpper ut mer på sommaren

Oro bland mässdeltagarna på Elmia Husvagn Husbil

Trots stort intresse och högt besökarantal på årets husvgan- och husbilsmässa i Jönköping kändes oron bland samtliga deltagare i luften. Oron över WLTP, bonus malus och framför allt den nya beskattningen, förstås.

Storstrejk på GM kostar 400 miljoner dollar om dagen

Bedrägeriförsöken ökar på begagnatmarknaden

Bilhandelsplatsen Wayke märker en ökning i antalet bedrägeriförsök. Bara i augusti såg man 64 procent fler objekt som på något sätt manipulerats, jämfört med samma period i fjol.

Volkswagen investerar i eget operativsystem

AC Floby välkomnar bilbranschens teknikskifte

Teknikskiftet som pågår just nu inom fordonsbranschen går inte att jämföra med något tidigare. De företag som anammar förändringarna och ligger långt framme förutspås gå mot en ljus framtid.

Plus

Tema Kaross/Lackering: Blått är det nya svarta

Den mest populära kromatiska kulören på nya bilar i Europa är blått, med 10 procent enligt 2018 års Colour Popularity Report från Axalta. Blått har den mest omfattande kulörpositionen av alla kulörer, med 20 000 olika varianter från blekt babyblått till mörkt midnattsblått och allt däremellan.

Regeringen föreslår 100 miljoner kronor till biogas

Ny kalkyl: Elvägar billig metod för fossilfrihet

Godkänd Bilverkstad tar fart

Debatt: Varning för katastrofläge inom fordonsbranschen

Säkraste bilen underkänd i älgtestet

I Folksams rapport om bilars krocksäkerhet vann Toyota Rav4, men den klarar inte älgtestet enligt Teknikens Världs experter.

Bygg om din Bubbla till en elbil

KW Parts och Henkel Norden ingår samarbete

Bildelsföretaget KW Parts har inlett ett samarbete med kemiföretaget Henkel Norden. KW Parts verkar i 37 länder och tanken med samarbetet är att ytterligare utöka verksamheten geografiskt.

Ford lanserar allt fler elektrifierade bilmodeller

Bytbil satsar på nybilssegmentet

Automechanikas lackerarmästerskap åker till Sydafrika

KGK erbjuder säkerhetssystemet Mobileye för eftermontering

Ledare #28: Omvärlden styr vår verksamhet

Volkswagen presenterar ny logotyp

Bosch utbildar i el- och hybridbilar

Ford godkänner transportbilar för HVO

För dåligt betalt – Däckteam nobbar fleet- och jourjobb

Gröna Bilister vill hållbarhetsdeklarera fordon

Kommunala satsningar påverkar allmänhetens elbilsintresse

Verkstadsföretagarnas yrkeslärarprojekt ger fler lärare

Se alla Företagens egna nyheter

LUKOIL expanderar i Norden

Behöver ditt fordon en ny antenn?

Har du koll på din lagpliktiga servicekontroll?

5 snabbhärdande medicinklassade lim - Limmet är ofta en effektiv och kostnadseffektiv lösning!

Mechatronic till DCT450, MPS6, Powershift

Fixa skadorna på inredningen innan leasingbilen lämnas tillbaka

Ny Heavy Duty arbetsbelysning

Vi ses på Skolforum 2019

Henkel Norden inleder samarbete med KW Parts

Mot en Godkänd Bilverkstad - få hjälp med riskerna kring bilvårdsprodukter

Är du uppmärksam på kompletterande produkter? Vi hjälper dig på väg...

Godkänd Bilverkstad säkerställer verkstadskvaliteten

Nyhet - slimmad extraljusramp med sotad lins

PFPE smörjmedel minskar risken för förtida lagerhaverier

Holmgrens Bil väljer Kobra II som säljstöd och affärssystem

Vi reder ut ECE reglementet

Lambdasond felkoder betyder inte alltid att lambdasonden är defekt

Produktnyhet från Purflux!

G A Lindberg ställer ut på Evertiq Expo i Lund 26/9, kom och hälsa på oss!

Ny webshop

Vad betyder viskositet för lim egentligen? & Vilken viskositet bör mitt lim...

Elf sponsrar The Distinguished Gentleman's Ride (DGR) 2019

Vi hjälper dig välja rätt Lazer extraljus.

Så kan du förebygga olyckor på arbetet

Nyhet inom diagnostik: i70 PRO.

Sänd till en kollega

0.114