23948sdkhjf

Viktiga branschfrågor i fokus på Inspirationsdagen i Göteborg

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Hur ska verkstäderna klara framtiden med ökade kundkrav, ökad granskning från myndigheter, nya teknik med Artificiell Intelligens, brist på personal? Det var några av frågorna som togs upp på Inspirationsdagen 100% Verkstad i Göteborg.

Det blev en hellyckad dag med intressanta föredrag. Många  representanter för verkstäder samt branschfolk hade tagit sig till konferensanläggningen Arken för att få inspiration.

Dagens första talare var Robert Johansson, Servicemarknadschef på Mechanum, som berättade hur man kan spara mycket pengar på att hantera sitt avfall och sina sopor på rätt sätt. Mechanums verkstäder har engagerat personalen i att ta hand om avfallet på ett helt nytt sätt, kortfattat kan man säga att istället för att slänga allt i en container så ser man till att avfallet är fragmenterat/sorterat. Det gör att man plötsligt kan tjäna mycket mer pengar på soporna. Man kan minska transporterna av avfall och få betalt istället för att betala. Mechanums verkstäder i Göteborg och Malmö har sparat så mycket pengar på sitt nya miljötänk att det räcker och blir över -över i så motto att det kommer personalen till del genom en stor och gemensam sommarfest i år. Plus att man gör något bra för miljön. Robert Johansson betonade att spara in och tjäna pengar på sitt avfall är något som alla typer av verkstäder, även mindre, kan göra. Ett bra sätt att stärka kassan i sin verksamhet.

 

Joakim Cernliden, ansvarig för service på Rejmes i Halland har uppmärksammats och prisats av Volvo Cars för sitt verkstadsarbete och sitt sätt att ta hand om kunderna. Nyckelord är teknikers om inte bara är duktiga på att göra service och reparerar bilar utan som också är social begåvade. Det är nämligen teknikerna som tar hand om allt i en personlig relation med kunden. Teknikern sköter precis allt, från bokning av service till själva arbetet och att ta betalt av kunden. Dessutom att hålla ordning på sin arbetsplats, städa osv.

Framtidens teknik för att öka beläggningen på verkstäder visades av Fredrik Hilmersson och Lisa Hanse från Hawco. De visade hur man med hjälp av sensorer kan få information om allt från flödet i verkstaden till digital information om bilarna i verkstaden liksom att man framöver kan använda AI för att rekrytera kunder. Det väckte en hel del funderingar bland besökarna på Inspirationsdagen. Inte minst eftersom många verkstäder känner att de redan idag har så full beläggning det går att få. Åtminstone om man har lönemodeller typ ackord som gör att man jobbar så mycket det går och att det inte finns så mycket dötid på lyftarna.

Ulf Stefansson, jurist på SFVF, tog i sitt anförande upp Godkänd Bilverkstad och juridiken. Det hela är inte så krångligt förklarade han med hänvisning till bla konsumentjänstlagen där grunden för allt arbete är kravet på fackmässighet. Fackmässighet innebär inte bara att kunna utföra arbete på rätt sätt utan också på att sköta sådana saker som signerade arbetsordrar/fackturor och att man följer vad som gäller i verkstadens reparationsvillkor.

En riktigt het fråga för fordonsbranschen är hur man ska hantera gas- och elbilar. Bo Ericsson, vd på SFVF gjorde en genomgång av det här området som fortfarande omgärdas av stor okunskap. Inte bara verkstäder utan även räddningstjänst med flera behöver få relevant information om hur man ska agera när tex ett gas- eller elfordon skadats vid tex en kollision. Handskas man inte rätt med tex krockade bilar kan allvarliga situationer uppstå. På Inspirationsdagen gavs exempel på hur verkstäder tvingats snabbutrymma för att inte äventyra säkerheten för personal. Det arbetas idag intensivt för att få fram klara instruktioner bland annat genom SGF SäkerhetsGruppen för Fordon som startats av SFVF. Bo Ericsson lyfte även fram att även bilägare bör vara uppmärksamma på vad som gäller för tex laddning av elbilar, något som man enkelt kan lära sig om man läser instruktionsboken ordentligt.

Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, som bland annat arbetar med personalliggare gick igenom, inte bara vilka regler som gäller sedan den 1 juli förras året, utan berättade också om  de oanmälda besök som Skatteverket numera gör att kolla att företag inom fordonsbranschen för personalliggare. Dryga böter väntar den som inte sköter sig.

Från och med i år samverkar också åtta olika myndigheter med att göra kontroller av företag för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Kontroller har gjorts av tex biltvättar, bilrekondare och mindre verkstäder. När omkring 100 företag kontrollerades resulterade det i att en rad företag fick anmärkningar. Polisen grep också 27 personer som arbetade olagligt, man hittade en stulen bil och inte mindre än 29 ärenden ledde till förundersökning. Syftet med razziorna är att motverka svart verksamhet.

Torbjörn von Braun, välkänd i sportbilskretsar med lång erfarenhet av att serva och sälja lyxbilar, berättade i sitt anförande om hur han arbetar med kunder. Nyckelorden är att lyssna på sina kunder. Och att behandla alla kunder med lika respekt, oavsett om det är kungligheter eller vanliga människor som sparat ihop till kanske en Ferrari. Att möta människor och höra deras historia är en drivkraft för Torbjörn von Braun. Om det sedan leder till bra affärer så är det förstås inte fel.

Benny Wallin, välkänd branschprofil, som numera jobbar med utbildningsfrågor för Verkstadsföretagarna, berättade om jakten på framtidens mekaniker. En jakt som inbegriper att inte bara hitta mekaniker utan att även utbilda fordonslärare och utveckla samarbetet mellan utbildning och företag.

På plats på Inspirationsdagen i Göteborg fanns också ett antal utställare som visade det senaste för branschen.

Inspirationsdagen 100% Verkstad arrangerar av MotorMagasinet och Sveriges Fordonsverkstäders förening SFVF. Nästa Inspirationsdag äger rum i Malmö fredagen den 17 maj.

Olle Holm

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nu har vi semester!

Motormagasinet.se har semesteruppehåll och vi är tillbaka med nyheter på webben måndagen den 29 juli. Nästa nummer av MotorMagasinet kommer den 14 augusti. Vi önskar alla en Trevlig semester!

Bilprovningen om vad som gäller för godtagbara gasintyg

3

Otåliga husbilsägare väntar på besked om kommande beskattning

Många är oroliga över den framtida beskattningen av husbilar, personbil klass II, inte minst såhär i semestertid. För dem som köper ny husbil efter 1 september kommer den årlig skatten uppgå till 28-30 000 kronor på grund av schablonmässig WLTP-beräkning som inte utgår från husbilens särart som fordon.

Catherine Sahlgren har utsetts till ny koncernchef för Werksta

Catherine Sahlgren, idag koncernchef i Teknikmagasinet, tillträder den 19 augusti 2019 som ny koncernchef för skadeverkstadskedjan Werksta som är verksamma i Sverige, Finland och Norge.

Första Kia-verkstaden som blivit Kvalitetssäkrad skadeverkstad

SBF satsar på sektion för tunga fordon

Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, kommer att intensifiera arbetet med att bilda en sektion med inriktning på tunga fordon. Det beslutades på branschorganisationens halvårsmöte.

Nyhetsbrev

Skarp kritik mot hanteringen av besiktning för gasfordon

Arkiv

Lackerare sökes till Motorgalan

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

MECA Fändriks Fordonsteknik är Värmlands andra Godkänd Bilverkstad

Fändriks Fordonstekniks två verkstäder ansluter sig till Godkänd Bilverkstad (GBV). Madelene Leandersson, delägare på Fändriks Fordonsteknik ser att GBV kommer spara verkstaden både tid och pengar i förlängningen.

BMW presenterade framtidens sportbil

Så har Lexus förbättrat led-lampan

Skarpare och starkare ljusbild är några av förbättringarna hos Lexus nya typ av led-strålkastare "Bladescan" som lanseras på RX-modellen i höst.

”Vi behöver er hjälp”

Förra våren visade Malmö kommuns miljöinspektörer oss hur de jobbar för att stoppa olagliga verkstäder. Nu uppmanar de branschen att bli bättre på att tipsa om oseriösa aktörer – och att inte anlita oseriösa företag.

MRF anser att reseavdragen borde utvecklas, inte avvecklas

Snart kan statschefer och andra med högt skyddsbehov åka Volvo

Hon blir testförare för Continentals däck till Extreme E-serien

Den svenska racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir testförare för Continentals nya högprestanda-däck som utvecklas speciellt för den globala Extreme E-serien.

Jämtkraft blir Volkswagens energipartner

BIL Sweden i Almedalen 2019

Första WTCR-segern för Kristoffersson

”Däckhotellet är nyckeln till många jobb”

Därför exploderade vätgasmack

I början på juni skedde en explosion vid en vätgasmack i Norge. Nu har en utredning slagit fast olycksorsaken.

Koldioxidutsläppen från nya bilar fortsätter att öka

Utsläppen av koldioxid från nya bilar i EU har ökat för andra året i rad. Det framgår av en rapport där Europeiska miljöbyrån publicerat sina preliminära data över koldioxidutsläppen för nya bilar och skåpbilar i EU samt Island, skriver TT.

Etanol är världens ledande hållbara drivmedel

Produktionen av hållbar etanol ökade med 7,7 procent 2018 och står nu för 73 procent av världsmarknaden för biodrivmedel. Kemi- och biodrivmedelsföretaget Sekab betonar att etanol har potential att kraftigt sänka utsläppen i Sverige och bidra till att fasa ut vårt oljeberoende.

Avgasmätning en bortglömd felsökningsmetod

Att jobba med emissionsanalys – att mäta och analysera avgasernas innehåll – gör felsökningen både snabbare och mera träffsäker. Det menar två aktörer i branschen som vi pratat med.

Volvo i Kristianstad väljer DEKRA för verkstadskvalitet

Oljebar förenklar verkstadens arbete

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

Se alla Företagens egna nyheter

Vilket fordon kör du?

ACTICHARGE 750 - Professionell batteriladdare.

Produktnyhet från Purflux!

25 Years TecDoc Standard in 2019:

Mini arbetsbelysning

Vill du lära dig mer om smörjmedel? Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare? Se hit!

Midnattssolsrallyt 2019

Så väljer du rätt skärvätska - våra smörjmedelsexperter guidar dig!

Unik kombination av bakljus- och arbetsljusfunktion

SVHC-listan uppdaterad – Nya lagar och regler

Trevlig Sommar

Medicinklassade silikonlim – så väljer du rätt!

Glad sommar - Vanliga öppettider

Sommarkampanj på verkstadsutrustning från ACTIA.

Komplett lösning för kamkedjedrivning

Quiet Vehicle Sounder – Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS)

Plasmabehandling för bättre limresultat

Liten arbetsbelysning - även backlampa

ACTIA 8678 Evo - antagligen Sveriges mest sålda hjulinställare

NY EU-lag för el & hybridbilar - Vi har lösningen för original & eftermontering!

Ladda upp din verksamhet med  Delphi Technologies OE ”Multi-Charge ”Tändspo...

VAS-godkänt bromsserviceaggregat

Henrik Pedersen - Ny CCO på Digital-Servicebook.com

Räddningen mot bakterier i skärvätskor är här!

CSR och hållbarhet

Sänd till en kollega

0.128