23948sdkhjf

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Portarna står öppna och släpper in sommaren på lagret när Mikael Backteman tar emot vid Boier Bilverktygs anläggning på Värmdö i Stockholms skärgård. Sedan april är han vd för företaget som koncentrerat sig på specialverktyg till bilverkstäder.

I hela sitt vuxna liv har Mikael Backteman verkat i branschen och det började redan under värnpliktstiden, när han jobbade extra på Primexxa – det som sedermera skulle bli till Mekonomen.

– Sedan var jag nog i Mekonomen-familjen i 25 år, i olika konstellationer. Och det har varit en fantastisk resa, från familjeföretag till börsintroduktion. Innan jag släppte Mekonomen hade jag tre butiker igång som jag ansvarade för, i Stockholm Norrort.

Därifrån gick han till tjänsten som försäljningschef på Hansen Racing, en del av C Hansen Group. Men att det skulle bli så var kanske inte en del av planen. Mikael Backteman hade egentligen tänkt göra någonting helt annat.

– Jag tänkte faktiskt att jag skulle lämna branschen helt och göra någonting helt random. Men man dras tillbaka.

Det blev fyra och ett halvt år på Hansen Racing, en tid präglad av den speciella livsstil som hör till amerikanska bilar.

– Jag gillar den där genren och den där livsstilen. Jag är inte alls en bilnörd i den bemärkelsen och bara för att lära mig det där åkte jag till Power Meet i Västerås. Och det är ju döhärligt, alla är bara goa och glada.

Men någonstans kände han att han gled längre bort från det han brann för: säljet.

– Jag gillar det personliga mötet och jag gillar att kränga grejer. Det är där jag är duktig. Det är där jag kommer till min rätta.

Boier Bilverktyg är ett familjeföretag som startades i början av 1980-talet med tanken att leverera specialverktyg till fordonsbranschen. Det började med att man satte upp verktygstavlor på Opel-verkstäder.

Nu vill företaget ta nästa steg i utvecklingen och Peter Eriksson, delägare och dåvarande vd, kände att han var klar med sitt uppdrag och att någon annan borde ta över.

– Boier har alltid imponerat på mig, med sin kompetens inom specialverktyg, diagnos och personliga service. Jag ser fram emot att vara en del i bolagets expansion, tillsammans med våra kompetenta medarbetare.

Målsättningen är att befästa Boiers position som ett av de ledande bolagen när det gäller specialverktyg till bilbranschen.

– Mitt uppdrag är att "två-punkt-nolla", med allt vad det innebär. Det gör man inte i en handvändning, på ett par månader eller år. Det här är en långsiktig strategi och planläggning, berättar Mikael Backteman.

– Det handlar om allt från hemsidor som ska fräschas upp till nya affärer och branscher som ska in. Vi tittar på däckssidan, vi tittar på den tunga sidan. Vi tittar på nya ben och nya anfallsvinklar.

I dag omsätter man närmare 40 miljoner kronor på 14 anställda. Här på Värmdö finns funktioner för lager, innesälj och administration, men man har också ett antal säljare ute på fältet som kör showroom-bussar inredda med verktyg.

– Visionen är att vi ska fortsätta med de här bussarna och komplettera med en mindre typ av bussar i storstadsregionerna.

Någonting man också håller på att färdigställa är ett utställningsrum, där man ska kunna ha verkstadsträffar där man kan klämma och känna på produkterna: handverktyg, skyddsutrustning, ac-maskiner, tryckluftsverktyg och så vidare.

– Det är få andra leverantörer som har den bredd vi har. Det mesta har vi i huset och det vi inte har kan vi ta hem, från små bits till stora pressmaskiner. Jag kommer själv ihåg när jag började köpa från Boier, det var inte alltid en billigaste prislappen. Men man fick alltid återkoppling och korrekta svar, och jäkligt bra service.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078