23948sdkhjf

Debatt: Branschskolor kan lösa brist på kompetens

Stundande pensionsavgångar och teknikskifte i industrin ställer högre krav på lärarkåren. SFVF och Verkstadsföretagarna uppmanar därför att branschen förbättrar samarbetet med skolväsendet.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribenternas egna.

I lärarkåren är 30 procent 60 år eller äldre och kommer gå i pension inom de närmaste åren. Samtidigt vet vi att mer än en tredjedel av lärarkåren är obehöriga som lärare. Nog finns det utmaningar som vi måste lösa snarast.

Samtidigt vet vi från branschens sida hur snabb den tekniska utvecklingen är. Många företag funderar på hur de ska hinna med och ha råd att kompetensutveckla sin egen personal.

Införande av 5G leder till ännu snabbare teknisk utveckling än tidigare och programmering av fordon som då kräver helt nya kompetenser i bilar och lastbilar. Utöver detta kommer nu ny teknik i el-, metan- och vätgasfordon vilket ställer ytterligare krav på ny kompetens.

Attraktionskraften i de yrken vi erbjuder inom fordonsbranschen har i dag för låg status. Största skälet till detta är att få fordonsägare känner till vilken avancerad teknik det finns i våra bilar och lastbilar. Men vi ser bra lösningar på branschens problem.

Fler Branschskolor är nyckeln till att få rätt anställningskompetens på våra fordonselever, tror vi på SFVF och Verkstadsföretagarna. Den snabba teknikutvecklingen gör att vi med kort varsel måste vara beredda att ställa om skolans kunskapsmål och det görs bäst om utbildningen är integrerad i våra verkstäder.

Vi från branschens organiserade företag måste nu alla engagera oss, mer än vad vi någonsin gjort tidigare. Konkurrensen om våra nya anställningsbara eleven har ökat markant de senaste åren, vilket har trissat upp vissa löner till orimlighet.

Kunderna kommer inte vilja betala mera, så det är vi själva i branschen som måste lösa de mycket stora problemen vi redan står inför, med för få yrkeslärare, alltför svag rekrytering och otillräcklig teknisk kompetensutveckling.

Benämningen Branschskolor är skolor som ofta drivs som gymnasial lärlingsutbildning, där en gymnasieskola är huvudman, samtidigt som ett företag i branschen bedriver all utbildning i yrkesämnet. Företaget får ett reglerat statsbidrag för att man bedriver utbildningen, av eleverna och deras handledare.

Fördelen med en Branschskola är att eleven kan garanteras en APL-plats och får använda den senaste utrustningen under sin utbildning. Just nu pågår ett försök från Skolverket med Branschskolor.

SFVF har flera verkstadskedjor som medlemmar. SFVF och Verkstadsföretagarna undersöker för närvarande möjligheterna att starta upp Branschskolor i samarbete med de olika verkstadskedjorna, för att utbilda framtidens tekniker och mekaniker.

Det måste väl vara en bra lösning om skolan tar hand om den teoretiska utbildningen och vi i branschföretagens verkstäder tar hand om den tekniska utbildningen? Ingen skola har bättre förutsättningar än våra verkstäder med kunniga mekaniker, tekniker och toppmodern utrustning.

Bo Ericsson, vd för SFVF

Benny Wallin, utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125