23948sdkhjf

Automatiserat blandningssystem omdefinierar lackeringsbranschen

Färgleverantören PPG har lanserat en ny, automatiserad färgblandningslösning för reparationslackering. PPG Moonwalk gör automatisk färgblandning prisvärd för de flesta bilverkstäder.

Genom att ta bort de manuella processerna när färgen ska tillredas kan PPG:s nya, automatiserade färgblandningslösning Moonwalk effektivisera lackverkstadens processer och minska både arbetstid och materialåtgång.

PPG har ägnat nära fyra års tid åt att utveckla en ny standard och har fokuserat på de punkter som gav användare mest bekymmer. De flesta lackerare motiveras av att kunna använda sina främsta färdigheter och inte spendera allt för mycket tid på blandning och rengöring.

Blandning tar vanligtvis mycket tid och kan vara ganska bökigt, men med Moonwalk kan lackteknikerna göra andra saker medan systemet automatiskt utför blandningen i en ren miljö. Och när blandningsrummet är lika rent som resten av lackverkstaden blir det lättare att locka kvalificerade arbetare till lackverkstaden.

En annan klar fördel med Moonwalk är det faktum att maskinen kan blanda tio gånger mer exakt än vad en människa kan göra.

– Den ultraprecisa skalan mäter med en noggrannhet på 0,01 gram som är tio gånger mer exakt än standardskalor. Detta gör att du kan blanda små volymer och det kommer att minska produktavfallet till ett minimum, säger Peter Boelsmand, produkt- och utbildningschef hos PPG Refinish Scandinavia.

Men det handlar inte bara om noggrannhet, det handlar också om förbättrad effektivitet i lackverkstaden.

– Efter intensiva tester av olika blandningsjobb har vi kunnat räkna ut hur mycket tid du faktiskt kommer att spara under en dag i blandningsrummet. Normalt tar ett manuellt blandningsjobb 9–15 minuter, men med Moonwalk tar det cirka två minuter manuellt jobb. Så du kommer spara minst sju minuter per jobb, förklarar Peter Boelsmand.

Även ute på verkstäderna har den nya lösningen uppmärksammats och bland annat har man redan beslutat sig för att investera i tekniken på Upplands Motor.

– Mina anställda kommer säkert bli glada över att inte behöva blanda manuellt längre. Och så fort vi hörde talas om konceptet bestämde vi oss för att vi behövde en i vår lackverkstad, säger Bobby Sandberg, verkstadsansvarig på Upplands Motor i Sverige.

Moonwalk är dimensionerad för att passa i alla typer av blandningsrum och blandningsmaskinen är sömlöst ansluten till PPG:s färgblandningsprogramvara PaintManager.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094