23948sdkhjf

Europeiska fordonsindustrin säger nej till hård brexit

Flera ledare för bransch- och intresseorganisationer inom den europeiska fordonsindustrin gör ett gemensamt uttalande kring brexit. De förklarar bland annat vilka konsekvenser en hård brexit skulle leda till och att de vill undvika det.

Måndagen den 23 september, drygt en månad innan Storbritannien ska gå ur EU, gör den europeiska fordonsindustrin ett gemensamt uttalande för att förhindra ett avtalslöst brexit. Det är bland annat the European Automobile Manufacturers Association (ACEA) och European Association of Automotive Suppliers (CLEPA) och 21 nationella organisationer som står bakom uttalandet.

De belyser att öppen handel är avgörande för fortsatt framgång för den europeiska bilsektorn. De varnar för katastrofala konsekvenser som skulle bli resultatet av en avtalslös brexit, bland annat skulle tillämpningen av tullar på bilar och lätta lastbilar kunna betyda nästan 6 miljarder euro för EU:s och Storbritanniens industri och konsumenter.

I uttalandet tar man upp argument som att bilindustrin är en av EU:s största bidragsgivare till tillväxt och välfärd samt en av de största arbetsgivarna. De kräver därför att alla parter ska anstränga sig för att ett ”ordentligt” brexit ska kunna levereras.

Från svensk sida står Fredrik Sidahl, vd på FKG, och Mattias Bergman, vd på Bil Sweden, bakom uttalandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094