23948sdkhjf

Volkswagen storsatsar på batterifabrik

Volkswagen-koncernen satsar över en miljard euro på utveckling, testning och tillverkning av battericellsteknik i Tyskland. Bland annat skapas 700 arbetstillfällen i ett samarbetsprojekt mellan Volkswagen och svenska Northvolt.

I tyska Salzgitter, inte långt från Hannover, har Volkswagen-koncernen öppnat en pilotlinje för tillverkning av små serier av battericeller. Här är 300 experter involverade i utveckling och testning av tillverkningstekniker för produktion av litiumjonbatterier. I ett första steg investerar Volkswagen över 100 miljoner euro för att samla befintlig utvecklings- och produktionskompetens.

Dessutom investerar man ytterligare ca 900 miljoner euro i ett samarbetsprojekt tillsammans med svenska Northvolt. Byggnationen av en fullskalig battericellsfabrik inleds nästa år i Salzgitter, en fabrik som väntas börja leverera battericeller i stor skala kring årsskiftet 2023/2024.

– Det är ännu en milstolpe i koncernens omfattande elektriska offensiv, att vi nu sammanför utveckling, testning och pilotproduktion av battericeller i Salzgitter, säger Stefan Sommer, ledamot i Volkswagen AG:s koncernledning med ansvar för upphandling, i ett pressmeddelande.

Volkswagen-koncernen har därför etablerat ett affärsområde för battericeller i Volkswagen Group Components. Affärsområdet är utformat för att optimera battericeller för framtida användning i koncernens elektriska modeller.

– Vi utvecklar och tillverkar redan kraftelektronik, batterisystem, elmotorer och laddningssystem, och bygger upp kunskap om batteriåtervinning. Med integrationen av affärsområdet battericeller är Volkswagen Group Components på väg att bli en världsledande tillverkare av e-mobilitetskomponenter, säger Thomas Schmall, CEO Volkswagen Group Components.

En pilotlinje för återvinning av batterier är också under uppbyggnad i Salzgitter med planerad start 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111