23948sdkhjf

Regeländringar bakom stark uppgång i september

Som väntat blev det en kraftig uppgång på bilmarknaden i september. Uppgången förklaras till stor del av att den nya testmetoden WLTP ska införas i bonus malus-systemet redan vid årsskiftet.

Enligt preliminär statistik från Bil Sweden ökade nyregistreringarna av personbilar med 40 procent och lätta lastbilar ökade med 43 procent jämfört med september förra året, till följd av den kommande förändringen av bonus malus-systemet, där skattesatsen ska baseras på WLTP-utsläppssiffror. Dessutom led försäljningen i fjol av det då nyligen införda bonus malus-skattesystemet.

Läs också: Trots köpfest: många fordon blir stående

– De kraftiga fordonsskattehöjningarna slår hårt mot både personbilar och lätta lastbilar. Det kommer nu att bli en fortsatt ryckig marknad med rusning för att köpa malusbilar under resten av året och minskade registreringar efter årsskiftet, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Samtidigt ser Bil Sweden positivt på regeringens besked att man avser bredda den nuvarande definitionen till att omfatta även nya gasbilar som efterkonverterats och nya eldrivna lätta lastbilar som efterutrustats.

Rena elbilar och gasbilar ökar sin andel av nyregistreringarna, även om det sker från låga nivåer. Elbilar ökade med 166 procent i september och med 205 procent under perioden januari–september. Marknadsandelen låg på 6,7 procent i september. Inkluderar man även laddhybrider är andelen 13,5 procent.

– Sverige håller sig väl framme när det gäller laddbara bilar. Under det första halvåret i år var Sverige etta inom EU och trea i Europa, efter Norge och Island, fortsätter Mattias Bergman.

Läs också: Galet sug efter begagnade bilar

Andelen gasbilar ökar jämfört med fjolåret och i september var gasbilsandelen 2,4 procent jämfört med 1,1 procent i september förra året.

– Även om det är en uppgång från låga nivåer så är det en positiv trend, inte minst ur klimatsynpunkt, eftersom ca 95 procent av den fordonsgas som säljs är biogas, säger Mattias Bergman.

Lätta lastbilar ökade enligt preliminära siffror med 43 procent i september, medan nyregistreringarna av tunga lastbilar över 16 ton minskade med nio procent i september. Effekten av införandet av nya smarta färdskrivare i juni har nu mattats av. Ackumulerat från årets början har registreringarna ökat med 13 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.094