23948sdkhjf

Uniti öppnar orderböckerna

Från och med i dag kan man beställa sitt exemplar av den svenska elbilen Uniti One. Leverans utlovas till mitten av 2020.

Turerna har varit många kring den Skånebaserade elbilstillverkarna sedan man startade som ett forskningsprojekt vid Lunds universitet 2015.

Först skulle den registreras som fyrhjulig motorcykel och styras med joystick, men nu har den personbilsregistrering och ratt. Sedan skulle den tillverkas vid en egen fabrik i Landskrona, men det blev ingenting med det. Och så skulle den säljas i MediaMarkts butiker, men det tycks ha runnit ut i sanden. Så sent som i oktober i fjol ställde sig Motormagasinet frågan vad det blev av projektet.

Men projektet har hållits under armarna genom att ha tagit in ett antal miljoner i olika crowdfunding-kampanjer och i dag går företaget ut med tekniska specifikationer, prislapp och löfte om leverans i mitten av nästa år.

Uniti One är 3,2 meter lång, tresitsig och har en elmotor på 85 hästkrafter som driver på bakhjulen. Man får välja mellan två olika batterialternativ: 12 eller 24 kilowattimmar, som ska räcka till 15 respektive 30 mils körning. Priserna, när miljöbonusen har dragits av, är 168 000 respektive 199 000 kronor beroende på batterikapacitet.

Då får man krockkudde, antisladdsystem och låsningsfria bromsar och mot tillägg ska man också kunna få mer avancerade säkerhetssystem som filhållningsvarnare och fotgängarigenkänning.

Den första serien ska tillverkas i engelska Norfolk, men företaget säger att bilen framöver kommer att licenstillverkas på fler platser i världen. Bilen beställer man på företagets hemsida.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096