23948sdkhjf

BASF erbjuder ny metod för plaståtervinning

En ny metod möjliggör återanvändning av platsmaterial som annars inte återvinns. Det handlar om blandad eller oren plast.

Den tyska kemikoncernen BASF har utvecklat en metod för att på kemisk väg återvinna plastmaterial som i dag inte återanvänds, utan går till förbränning eller deponi. I pilotprojektet ChemCycling har man nu visat upp de första produktprototyperna av plast som återvunnits med hjälp av metoden.

Kemisk återvinning innebär att termokemiska processer används för att kunna filtrera oönskade ämnen och färgämnen från plasten, som sedan görs till olja som i sin tur kan användas i nyproduktion vilket ersätter fossil råvara.

– Efter pilotfasen kommer ChemCycling att vara ett viktigt innovativt komplement till befintliga återvinningsprocesser så att vi kan möta den globala utmaningen med plastavfall och skapa en cirkulär ekonomi i hela plastindustrin, säger Mark Meier, administrativ direktör och vice vd, Nordic/Baltic hos BASF.

Det finns dock utmaningar kvar att lösa innan kemisk återvinning kan lanseras på marknaden. Lagstiftningen måste erkänna kemisk återvinning såsom ChemCycling samt definiera hur kemisk återvinning kan inkluderas i beräkningen av befintliga lagstadgade återvinningsgrader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093