23948sdkhjf

M Sverige vill se utökade krocktester

Riksförbundet M Sverige anser att det behövs utökade krocktester. Detta efter det uppmärksammade test av bilbarnstolar som Råd och Rön publicerade den 22 oktober, där en testdocka flög ur ett babyskydd.

– Det är helt enkelt fullständigt oacceptabelt att ett babyskydd inte fungerar på det sätt man som bilist och förälder förväntar sig, därför måste krocktester utformas efter verkliga förhållanden i trafiken, säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle på M Sverige i ett pressmeddelande.

Sedan man började utföra krocktester med dockor på 1950-talet har dödligheten i trafiken minskat, vilket förbundet är positiva till. De menar däremot att det är bekymmersamt att det fortfarande inte finns “kvinnliga” dockor, eftersom kvinnor oftare råkar ut för whiplashskador på grund av att de är kortare än män.

M Sverige har länge arbetat för att få utökade tester och framför allt kvinnliga dockor, och därför hört av sig till bland annat regeringen. Regeringen har sedan uppgett att de tagit upp frågan bland annat vid den årliga sessionen för inlandstransporter och Transportstyrelsen har startat ett projekt för att kartlägga eventuella brister med krockdockor.

– Detta är helt enkelt inte tillräckligt. Alla bara pratar om frågan men ingenting händer. Det är dags för regeringen att agera på riktigt nu, avslutar Heléne Lilja.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079