23948sdkhjf

Godkänd Bilverkstad ökar lönsamheten för mindre verkstad

Certifieringen Godkänd Bilverkstad börjar påverka verksamheterna ute i landet. En mindre verkstad i Hässleholm har sedan certifieringen ökat lönsamheten både vad gäller ekonomin och kundnöjdheten.

Mekonomen-verkstaden Bil- och Husvagnsservice i Hässleholm certifierades som Godkänd Bilverkstad strax efter midsommar i år. Från att de fick information om projektet till att certifieringen blev klar dröjde det ganska lång tid upplever David Storm, vd på företaget, även fast de var tidiga.

Vi var väl verkstad nummer 30 eller 31 att få certifieringen. Men hade alla regler och sådant varit klart tidigare så hade vi fått det klart tidigare. Det var ganska små grejer vi behövde ändra rutiner på för att bli godkända, så att säga, berättar han.

Men sedan företaget fick certifieringen i somras har man upplevt framför allt en ökad kundnöjdhet.

Man känner att kunderna haft koll på läget, det är många som sagt ”grattis” och ”bra jobbat” och att det känns bra att vi är Godkänd Bilverkstad. Men vi har också fått fler kunder, särskilt sådana som har nyare bilar, berättar David Storm.

Att lämna in en nyare bil som innefattas av nybilsgarantin menar han kostar mer pengar, så det har även genererat ökad lönsamhet vad gäller den ekonomiska aspekten.

2018 omsatte vi åtta miljoner, och i år tippar jag på att vi landar på åtta och en halv miljon. Jag kan säga att ungefär 200 000 av ökningen med all säkerhet är tack vare Godkänd Bilverkstad, säger David Storm.

En av anledningarna till att Godkänd Bilverkstad över huvud taget startade var för att organisationerna bakom det, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, och Motorbranschens Riksförbund, MRF, ville undvika lagstiftning. David Storm är positiv till båda varianterna.

Om Godkänd Bilverkstad sköts stenhårt så räcker ju det, men om det inte sköts ser jag inte något problem med lagstiftning framöver.

SFVF och MRF menar att lagstiftning skulle vara tufft för mindre verkstäder för att det skulle bli dyrt. David Storm håller med om det resonemanget, men är själv ett levande exempel på att det går att klara sig även som mindre verkstad.

Vi är totalt sex personer och har 250 kvadrat verkstadsyta, så vi omsätter bra i förhållande till vår storlek. Det är mycket jobb bakom Godkänd Bilverkstad och det kostar flera hundratals kronor om året att ha all miljöhantering, men vi har ju lyckats. Och varför ska vi sitta och betala för det när det finns verkstäder som inte gör det?

Vad tror du om framtiden för Godkänd Bilverkstad?

Jag hoppas att det funkar och att det sköts. Jag tycker att det ska vara konkurrens på samma villkor, avslutar David Storm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109