23948sdkhjf

Kinesiska Evergrande miljardinvesterar i Nevs

Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande har beslutat att investera ytterligare nästan 30 miljarder kronor i svenska elbilstillverkaren Nevs, det rapporterar Ekot.

Evergrande har minst sagt storslagna planer för sin elbilssatsning och för Nevs. Målet är att lansera flera nya elbilsmodeller de kommande åren och att bli världens största tillverkare av elbilar på sikt. Hittills har Nevs endast tillverkat runt 1 000 elbilar i fabriken i kinesiska Tianjin.

Nevs har också haft stora ekonomiska problem efter köpet av Saabs konkursbo för snart åtta år sedan, men investeringar har gjorts efter att Evergrande blev ny huvudägare i början av 2019. Fastighetsjätten har redan satsat kring 20 miljarder kronor i Nevs.

Nu har Evergrande skrivit avtal om att investera ytterligare runt 30 miljarder kronor i Nevs det kommande året, hur mycket av det som hamnar i Trollhättan respektive Kina är oklart.

”Exakt hur det kommer att fördelas varken kan eller vill vi avslöja i dag. Vi vet i alla fall att det blir tillräckligt mycket för att vi ska kunna fortsätta vår långsiktiga satsning på nya bilar och mobilitetslösningar”, skriver Nevs till Ekot.

Nevs bygger för närvarande två nya fabriker i Kina och samtidigt är planen att starta tillverkningen av bilar i Trollhättan inom ett par åt, men det är flera år försenat. I Kina har analytiker dessutom varnat för att Evergrande har enorma skulder och att det skulle kunna bli ett problem framöver.

– Men Evergrande har i perioder också betalat tillbaka på skulden, säger Frédéric Cho, Kinarådgivare, till Ekot.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109