23948sdkhjf

Försenad registrering kan leda till ersättningskrav

När fordonsskattesystemet bonus malus växlar över från att baseras på utsläppssiffror från den gamla körcykeln NEDC till den nuvarande körcykeln WLTP vid årsskiftet kommer skattenivåerna att höjas i de allra flesta fall.

Det innebär att bilar som registreras efter årsskiftet kommer att kosta mer för konsumenterna och det kan innebära att fler vill ha sin bil levererad innan årsskiftet, för att slippa den högre skattesatsen.

Nu varnar M Sverige för att försenade leveranser kan leda till ersättningskrav. Om en bil med utlovad leverans innan årsskiftet inte kan registreras förrän efter det att de nya reglerna trätt i kraft, kan bilföretaget bli ersättningsskyldigt.

– Den som beställt en bil vars leverans blir försenad kan ha rätt till ersättning för den högre skatten, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige, i ett pressmeddelande.

M Sverige menar att om leveransen försenas utöver det som anges i leveransvillkoren ska bilföretaget som har sålt bilen ersätta konsumenten för den extra kostnad som den högre skatten innebär. Vid försening gäller generellt att företaget måste kontakta köparen och om förseningen är väsentlig kan köparen häva avtalet utan kostnad.

Motorbranschens egna leveransvillkor anger 16 veckors leveranstid för en fabriksbeställd bil, eller 12 veckor för en ny bil generellt. Allt enligt M Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141