23948sdkhjf

Rådet: Köp inte begagnad bil online!

Marknaden blir vilda västern för konsumenterna när de köper bil online. Riksförbundet M Sverige avråder från begagnatköp på internet.

Konsumentköplagen innebär bland annat att företag måste upplysa konsumenter om en varas skick, en informationsplikt som även gäller begagnade bilar. En bil är tekniskt avancerad och dessutom kan skicket på en begagnad bil vara svårbedömt, det gör varudeklarationen till ett viktigt underlag.

Spekulanter kan inte ens ta del av bilens varudeklaration. Företagen struntar i att redogöra för bilens skick och så får det inte gå till, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på konsumentorganisationen M Sverige i ett pressmeddelande.

Bilhandlare som erbjuder online-köp har vid frågor gällande varudeklarationen bland annat svarat att de inte används eftersom bilarna alltid är i så kallat normalskick, vilket inte ger konsumenter någon indikation alls på bilens skick och slitage. Köparen går därmed miste om information om skador på karossen, däckens mönsterdjup, om serviceboken är ifylld, när bilens kamrem bytts eller om tidigare ägare har rökt i bilen, för att ge några exempel.

Bilhandlare har möjlighet att erbjuda köp via internet på marknadsplatser som Blocket och Wayke. Förutom utelämnad information om bilens skick har flera företag som erbjuder online-köp dessutom reserverat sig mot felskrivningar i sina annonser.

Man vet inte om man ska skratta eller gråta. För den som vill köpa grisen i säcken är det här världens chans, konstaterar Carl-Erik Stjernvall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079