23948sdkhjf

Generösare gräns för klimatbonus

Förordningen om klimatbonusbilar förändras efter ett beslut i regeringen. Definitionen av klimatbonusbilar breddas och gränsen för bonus höjs.

Regeringen har beslutat om två förändringar i förordningen om klimatbonusbilar (2017:1334). Den första förändringen innebär att även nya bilar, som tidigare varit EU-godkända men som efter godkännandet genomgått en registreringsbesiktning också kan bli aktuella för bonus.

Det kan exempelvis gälla elbilar där hyllor monteras i efterhand för att kunna användas av hantverkare, laddhybrider som anpassas till personer med funktionsnedsättning eller fabriksnya bensinbilar som konverteras till gasdrift av tillverkaren.

Den andra ändringen innebär att gränsvärdet för hur mycket koldioxid en klimatbonusbil får släppa ut ändras från 60 till 70 gram koldioxid per kilometer. Ändringen görs för att ta hänsyn till de tuffare regler som träder i kraft när bonus malus-reglerna växlar från att baseras på den gamla NEDC-normen till den nya WLTP-normen. Beräkningsmodellen för bonusen justeras som en följd av ändringen av gränsvärdet.

– Det är mycket positivt att klimatbonusen lett till en kraftig ökning av elbilsförsäljningen. Nu breddar vi den så att det är möjligt att få en bonus även om bilen exempelvis inretts särskilt för hantverkare, anpassats för personer med en funktionsvariation eller konverterats till gasdrift, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Beslutet välkomnas av Energigas Sverige, som under en längre tid har försökt få igenom en förändring av förordningen, och har bland annat lämnat in en hemställan till regeringen i frågan.

– Det är mycket positivt att alla nya gasbilar nu kan få klimatbonus inom ramen för bonus malus. Beslutet innebär att alla som väljer att satsa på en klimatsmart gasbil nu får den bonus de har rätt till. Det kommer också att ge ytterligare en skjuts till gasbilsmarknaden, säger Maria Malmkvist, vd på Energigas Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14