23948sdkhjf

Fordonsforskning har lett till ökad kompetens

En fordonsrelaterad forskning- och innovationssatsning har utvärderats efter att den startade för tio år sedan. Det konstateras att den har stärkt fordonsindustrins konkurrenskraft, fördjupat samverkan och ökat kompetensförsörjningen, det framgår av ett pressmeddelande från Vinnova.

Programmet heter Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI) och är ett samarbete mellan staten och fordonsindustrin. Det startade 2009 och har gått ut på att finansiera olika projekt med fokus på klimat, miljö och säkerhet.

FFI har nu genomgått en utvärdering av stiftelsen Ramboll med fokus på satsningens bidrag till industrins konkurrenskraft samt till säkrare fordon med mindre utsläpp. Utvärderingen visar framför allt att satsningen varit relevant och gett viktiga effekter, exempelvis stärkt konkurrenskraft, fördjupad samverkan mellan aktörer och ökad kompetens och kunskap.

Den fördjupade samverkan innebär bland annat att forskningen och fordonstillverkarna har utvecklat goda samarbetsstrategier. Ökad kompetens och kunskap gäller framför allt bland de som arbetar inom industrin – de har upplevt en avsevärd yrkesmässig kompetensutveckling.

I programmet FFI samarbetar Energimyndigheten, Trafikverket och Vinnova som representanter för staten och Volvo Group, Volvo Cars, Scania samt Fordonskomponentgruppen som representanter för industrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141