23948sdkhjf

Tesla levererar "pangrapport"

Det går bra för elbilstillverkaren Tesla. Leveranser och börskurs visar rekordnivåer och nästa modell tidigareläggs nu.

När Tesla, med vd Elon Musk i spetsen, släppte sin rapport för det fjärde kvartalet 2019 överträffade de analytikernas förväntningar. Årets tre sista månader genererade en nettovinst på 105 miljoner dollar och man levererade 112 055 bilar.

– Elon Musk slår till med en riktig pangrapport, en stor bedrift med tanke på att förväntningarna redan är så höga, säger Frida Bratt, ekonom på banken Nordnet, till TT.

Resultatet är ändå en nedgång jämfört med fjärde kvartalet 2018, då man rapporterade ett nettoresultat om 139,5 miljoner dollar. Dessutom var resultatet kraftigt stärkt av att man sålt utsläppsrätter för 133 miljoner dollar.

Men det hindrade inte investerarna från att springa till börsen och handla Tesla-aktier. Aktien rusade med 7 procent i efterhandeln, från en redan mycket hög nivå – trots att man tillfälligt tvingats stänga sin nya fabrik i Kina, på grund av coronaviruset. Tesla är världens näst högst värderade bilbolag, efter japanska Toyota.

I samband med rapportsläppet meddelade Tesla också att man kommer att tidigarelägga lanseringen av Model Y, en mindre suv som delar teknik med storsäljaren Model 3. I stället för att starta tillverkningen i höst, som tidigare meddelats, kommer produktionen att starta redan nu och leveranserna förväntas starta i mars.

Tesla bekräftade också att den europeiska fabriken i Berlin ska börja leverera de första bilarna 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125