23948sdkhjf

Volvo Cars och Geely kan gå samman

Volvo Car AB och det kinesiska systerbolaget Geely Automobile överväger att slå ihop sina företag, det skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Orsaken till den eventuella sammanslagningen är att man vill skapa en starkare global ställning, vilket skulle trappa upp ekonomiska och tekniska synergier bolagen emellan. Ett kombinerat företag skulle ha tillgång till den globala kapitalmarknaden genom Hongkong och med avsikt att därefter även börsnotera i Stockholm.

Identiteten hos varumärkena Volvo, Geely, Lynk & Co och Polestar skulle bevaras, skriver man i pressmeddelandet. Volvo Cars huvudkontor skulle fortfarande vara kvar i Torslanda och antal anställda ska inte påverkas, förklarar Volvo Cars presstalesperson Stefan Elfström för Sveriges Radio.

Bolagen kommer att skapa en gemensam arbetsgrupp för att förbereda ett förslag till sina respektive styrelser. Ambitionen är att allt ska bli klart i år, enligt Sveriges Radio.

”Att kombinera de två bolagen skulle resultera i en stark global koncern. Vi ser fram emot att arbeta med Volvo Cars vd Håkan Samuelsson, för att ytterligare utforska den här möjligheten med målet att stärka synergierna inom gruppen och samtidigt bibehålla konkurrensfördelarna och varje varumärkes integritet”, säger Li Shufu, ordförande för Geely Holding, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094