23948sdkhjf

Positiva signaler när industrin provstartar

Försiktig optimism. Fabrikerna smygstartar och Folkhälsomyndigheten vågar nästan säga att coronatoppen är passerad i huvudstaden.

Om det är något som coronaviruset lärt oss alla är det att inget är säkert och att allt kan ändras på en dag. Men nu börjar i varje fall tecken på att livet en dag kan bli mer som vanligt titta fram ur buskagen.

Läs också: Bussbatterier får ett andra liv

Under veckan presenterade Folkhälsomyndigheten en studie på spridningen av coronaviruset i Stockholm. Enligt denna studie skulle toppen, den dag då flest coronafall inträffade, kunna ha varit den 15 april och i så fall vara passerad och nådd. Man uppskattar, baserad på den här studien, att en tredjedel av Stockholms invånare kan ha haft coronaviruset den första maj.

Samtidigt som tar bilindustrin försiktiga kliv framåt. Under den senaste veckan öppnade alla Volvo Cars fabriker i Sverige och Belgien. I Kina har produktionen redan varit igång i flera veckor.

Även AB Volvo har tryckt på startknappen och banden har börjar rulla i fabrikerna i Skövde och i Köping. Samtidigt mjukstartar Scania sin produktion och testkör två dagar på halvfart i Södertälje och veckan efter två dagar i Oskarshamn.

Under permitteringstiden har fackförbunden arbetat med att säkra arbetsplatser och efter att fabrikerna hållit öppet några dagar ska arbetsmiljön utvärderas. Även om mycket ser ljust ut är framtiden svår att förutspå och det finns såklart risk att fabrikerna behöver stänga igen.

Till Expressen säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo:

Först och främst är det hälso- och säkerhetsrekommendationer från Folkhälsomyndigheten som vi förhåller oss till. Sedan är det leverantörskapaciteten, eftersom de inte är uppe på 100 procent så det påverkar takten. Och sen till sist är det efterfrågan som påverkar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.127