23948sdkhjf

Röster höjs mot nya husbilsskatten

I ett yttrande föreslår SBF att Sverige slutar jämställa husbilar med långtradare. En liknande ställning intar SFVF.

Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, har lämnat ett yttrande till Finansdepartementet avseende remissen om förenklade villkor för av- och påställning av husbilar, personbil klass II.

I sitt svar skriver de att i grunden tycker SBF att det är bra att finansdepartementet förstått det orättvisa skatteuttag som infördes 1 september.

Dock har SBF svårt att se vilken effekt Skatteverkets utredningsförslag, remissen om förmånligare regler, har för att lindra det oproportionerliga skatteuttaget för nya husbilar.

För att undvika långsiktigt negativa konsekvenser för SBF:s medlemmar som levererar reservdelar och tillbehör till husbilssektorn, förordas att Sverige går samma väg som Storbritannien och tar bort WLTP-körcykeln för beräkning av skatteuttag på nya husbilar.

– Det är obegripligt att en liten husbil ska få en beskattning i samma nivå som en långtradare, säger SBF:s ordförande, Christer Liljenberg i en kommentar till ställningstagandet i remissvaret.

Samtidigt har Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, gått ut med ett debattinlägg i ämnet. De vill se en korrigering till ett skäligt och proportionerligt skatteuttag som tar hänsyn till husbilens särart. Man säger också att man till fullo stödjer Husbilsbranschens Riksförbund HRF:s arbete med opinionskampanjen ”Husbilskampen – för rättvisare beskattning av husbilar”.

Skatteverkets utredning initierades av finansminister Magdalena Andersson i höstas och har skett skyndsamt, skriver SBF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126