23948sdkhjf

Bilverkstäder kan komma att sköta besiktning i glesbygd

Transportstyrelsen har inlett en dialog med MRF och SFVF.

Från och med årsskiftet kommer Bilprovningen att upphöra med sin mobila besiktningsverksamhet i glesbygd. Därför har Transportstyrelsen nu som en del av en förstudie inlett en dialog med Motorbranschens Riksförbund, MRF, och Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF. Det skriver MRF på sin blogg.

– Kontrollbesiktning är en viktig samhällsservice. Att låta verkstäder utföra kontrollbesiktningen är en av flera möjliga lösningar som Transportstyrelsen försöker belysa i sin förstudie, säger MRF:s Joachim Due-Boje i bloggen.

Att låta bilverkstäder i glesbygd utföra kontrollbesiktningar ställer krav på kompetens och kvalitetsuppföljningar hos besiktningsteknikerna, samt viss kapacitet hos verkstaden. Hur det ska säkerställas är någonting som Transportstyrelsens förstudie ska komma fram till.

– Om det skulle bli aktuellt med att låta verkstäder svarar för kontrollbesiktning, likt som i några av våra grannländer, kan Swedac-ackreditering för att släcka 2:or vara ett första steg för den verkstad som kan tänkas att bli aktuell, säger Joachim Due-Boje.

Aktuella orter där Bilprovningens mobila besiktningsanläggning kan komma att ersättas med verkstäder eller andra alternativ som utförare är: Gäddede, Tärnaby, Karesuando, Kiruna, Särna, Funäsdalen och Överkalix.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097