23948sdkhjf

Stora skillnader i mätarmanipulation mellan märken

Carfax har tagit fram statistik på hur vanligt förekommande manipulerade mätarställningar egentligen är.

Sedan Carfax med sina fordonsrapporter gjorde entré på den svenska marknaden 2009 har andelen bilar med manipulerade mätarställningar minskat från 10 till 3 procent, enligt siffror som företaget nyligen släppt.

Med 4,9 miljoner fordon på marknaden, betyder det att drygt 120 000 fordon rullar på vägarna med motsägelsefulla vägmätarställningar.

Men det finns stora skillnader mellan olika bilmärken. Bland topp 10 europeiska tillverkare har runt 2,2 procent av bilarna inkonsekventa vägmätarställningar, medan bland de vanligaste amerikanska bilmärkena är motsvarande siffra hela fem procent. Det kan bero på förvirring om vägmätarställningen har lästs av i kilometer eller miles.

Ett undantag är amerikanska Tesla, där bara 0,19 procent av vagnparken uppvisar någon form av inkonsekventa vägmätaravläsningar.

Detta beror enligt Carfax antagligen på att fordonen har en säker programvara och är permanent anslutna till Tesla via internet. Oförklarliga skillnader i körsträcka skulle snabbt bli synliga.

Den europeiska tillverkaren med den lägsta andelen inkonsekventa vägmätaravläsningar är Skoda (1,4 procent) och Lexus leder rankningen på den asiatiska sidan (1,3 procent). Längst ner i respektive topp 10 är Renault med 3,4 procent och Suzuki med 5,2 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14