23948sdkhjf

Ledare #25: När det regnar manna från himlen …

Att staten går in med stöd när näringslivet blöder är bra. Men alla stödformer har inte fungerat som det var tänkt.

Manna var den föda som Gud enligt Bibeln lät regna ned från himlen under israeliternas uttåg ur Egypten. Och det var ju bra, för manna (som inte har någonting med mannagryn att göra) lär vara sött och gott, ett sekret som enligt Wikipedia tränger ur stammar och grenar hos Sinaihalvöns mannatamarisker, och som hjälpte israeliterna att överleva under den svåraste tiden.

Läs också: Coronaenkät kartlägger pandemins branschpåverkan

Nu råder vår egen tids plåga och för att hjälpa oss att överleva låter staten bidragen regna från himlen. Och för en gångs skull tycks det råda en ganska bred enighet om att det är någonting bra.

Sveriges BNP föll med 8,6 procent mellan april och juli, enligt statistik från SCB. Det är det största tappet på över 100 år. DN skriver på ledarplats att ”pandemin har försatt oss i en naturkatastrofliknande situation” och menar att det inte är företagens fel att de går dåligt. Hotet kommer utifrån, och att det är i det läget rimligt att staten stöttar näringslivet. Även om det är dyrt.

Aftonbladet – annan ideologi, annat mediehus – håller föga förvånande med: ”Ibland behövs det rådrum, och det är precis det politiken kan skapa, till exempel med stöd till permitteringar.”

Men som Torbjörn Lundgrens reportage i Motormagasinet #25 belyser är det inte alldeles enkelt att stå där med sin blödande verkstad – särskilt skadeverkstäderna har haft det tufft under pandemin – och ansöka om stöd. Åtminstone omställningsstödet, som ska hjälpa företag vars omsättning minskade med minst 30 procent under mars och april i år, jämfört med förra året på grund av coronapandemin. Det är ju svårt att söka stöd för hyran när man själv äger sin fastighet.

Det är ingenting som är unikt för fordonsbranschen. Expressen påpekar på ledarplats att en genomgång av SVT visar att endast 11 000 företag sökt totalt 620 miljoner kronor i omställningsstöd. Det ska jämföras med den avsättning som regeringen gjorde i våras, då man räknade med 40 miljarder i stöd till 180 000 företag. Det som betalats ut utgör blott en och en halv procent av den summan.

Så det är som det gamla talesättet lyder: när det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked. Och när det regnar bidrag från staten har den fattige ingen möjlighet att ansöka.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078