23948sdkhjf

Regeringen presenterar förslag för elvägar

Kommission ska på allvar få igång elektrifieringen av vägar. Syftet är att nå klimatmålen.

Regeringen ökar tempot i elektrifieringen av transportsektorn för att nå klimatmålen och fasa ut fossila bränslen. Det innebär bland annat ett uppdrag om att planera för minskade utsläpp genom elvägar, en analys av laddinfrastruktur längs större vägar och inrättandet av en elektrifieringskommission.

Åtgärderna bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Nu slutar vi testa, nu kör vi, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.

Elektrifieringskommissionen tillsätts med uppdrag att påskynda elektrifieringen av hela transportsektorn. Den ska ledas av Tomas Eneroth och bestå av företrädare för myndigheter och näringsliv.

Branschorganisationen Transportföretagen tycker det är bra att den äntligen kommer igång, lite sent dock:

– Men bättre sent än aldrig, beslut om att tillsätta den här kommissionen togs ju redan förra året, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen, till TT.

Motorbranschens Riksförbund, MRF, välkomnar också regeringens utökade satsning på att elektrifiera vägtransporterna. Detta menar MRF är den viktigaste strategin för att få en långsiktigt hållbar och klimatsmart vägtrafik. Särskilt positivt är det att det nu slås fast att det är staten som ansvarar för utbyggnad och drift av elvägar.

– En elektrifierad vägtrafik innebär att det skapas förutsättningar för att vägtrafiken kan fortsätta växa och bidra till ökad mobilitet, bättre fungerande arbetsmarknad och ökad välfärd. Särskilt ur integrationssynpunkt blir det nu viktigt att fler får tillgång till körkort och bil, säger Charlie Magnusson på MRF i ett uttalande.

Marcus Dahlsten pekar på några bitar som extra viktiga, att laddinfrastrukturen byggs ut ordentligt och att elen räcker och finns på rätt plats.

– Det är viktigt med en tryggad elförsörjning.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109