23948sdkhjf

Ledare #35: Följ inte John genom coronakrisen

När den andra vågen rullar in stänger Europa ned igen. Men kanske är det inte det bästa beslutet.

Irlands regering har nyligen enats om att på nytt stänga ner landet under sex veckor för att hejda coronasmittan, rapporterar Irish Times. Hela landet kommer att omfattas av nivå 5 på landets femgradiga skala, vilket innebär att de hårdaste restriktioner kommer att gälla över allt.

Den andra vågen är alltså på väg in och det är hög tid att stålsätta sig. Under en vecka registrerades över 700 000 nya fall av covid-19 i Europa rapporterar WHO i en sammanställning. Det är den högsta siffran sedan pandemin inleddes och antalet smittofall har därmed ökat med 34 procent på en vecka.

Så Belgien stänger barer och restauranger den kommande månaden och liknande åtgärder vidtas i Nederländerna och Katalonien.

Italien inför striktare regler, Slovakien ska testa hela sin befolkning och delar av Polens nationalarena för fotboll i Warszawa blir fältsjukhus. Också länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien har gett besked om nya åtgärder för att begränsa smittspridningen.

Det är inte bara en tragedi för dem som drabbas. ”Jag kan inte fatta hur snabbt den andra vågen har slagit till. Vi ser nu att tillväxten vänder till minus i flera länder i det fjärde kvartalet – en andra recession är absolut möjlig”, säger försäkringsjätten Allianz seniorekonom Katharina Utermöhl till Financial Times.

Rätt vad det är sitter vi där igen. Världen stänger ner och det blir stört omöjligt att få tag på nya bilar eller bromsbelägg. Eller vad det nu kan vara.

Värst av allt är att det kan vara helt i onödan. Enligt en svensk forskningsrapport var nedstängningen i OECD-länderna i den första pandemivågen ett resultat av ett följa John-beteende, snarare än den bästa bedömning som varje lands beslutsfattare gjort om landets tillstånd. ”Vi ser att mäktiga ledare agerar snabbt för att visa handlingskraft även om deras beslut saknar vetenskapligt stöd”, säger Teknikföretagens chefsekonom Mats Kinnvall i en kommentar till rapporten.

Och trots att Sverige gick sin egen väg och avvek från trenden att stänga ner samhället, fick även vår ekonomi ta smällarna för andra OECD-länders följa John-beteende.

Nu upprepas mönstret. Nya nedstängningar. Ny konjunkturhicka. Självklart ska vi hålla avstånd och tvätta händerna. Men samtidigt måste vi också göra allt för att hålla hjulen rullande och ta oss igenom den här pandemin med samhällets grundfunktioner i gång.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11