23948sdkhjf

Ledare #38: Verkstad på lika villkor

Svarta verkstäder är ett hot mot sund konkurrens. Just därför behöver vita verksamheter hålla sig till gällande regelverk.

Att all konkurrens ska ske på lika villkor, det är en av de maximer som vi har valt att bygga vår moderna civilisation på. Det kan gälla utbildning, där betygen sätts utifrån resultaten på uppgifter och prov. Det kan gälla idrotten, där dopade deltagare blir av med sina medaljer, eller i kön till kassan, där var och en håller sig till de regler som gäller: man tränger sig inte. Fast i Sverige möts det kanske mest med ett muttrande.

Hela vår uppfattning om rättvisa bygger på lika villkor, att våra prestationer mäts med samma linjal. Om någon skaffar sig otillbörliga fördelar ska detta beivras, på ett eller annat sätt. Det är också en av grundpelarna i en fungerande marknadsekonomi. Man kan inte ha ett regelverk som ska säkerställa att arbetet sker på rätt och riktigt sätt, om vissa väljer att inte följa det.

Det gäller i stort och smått. I Mexico har man funnit litiumfyndigheter som skulle kunna göra landet till en av världens största leverantörer av en metall som är en kritisk ingrediens i elbilsbatterier. Men enligt tidskriften Engineering and Technology kan landets mäktiga drogkarteller äventyra hela projektet. Gruvor attackeras av våldsamma gäng och organiserad brottslighet. Gruvarbetarna riskerar kidnappning, gruvföretagen utpressning.

Det blir svårt att försöka följa regelverk och bedriva sin verksamhet på lika villkor då. Det samma gäller när laglydiga verkstäder ska konkurrera med den svarta sektorn. Riktiga verkstäder som lämnar kvitto på utfört arbete ska tävla mot verksamheter där man inte betalar arbetsgivaravgifter eller semesterersättning, där det inte finns några anställningsavtal eller avsättningar till tjänstepension.

Med sådana medtävlare, hur ska man då känna motivation att ta emot kontrollföretaget när det är dags för inspektion enligt Godkänd Bilverkstad? Svarta verkstäder lakar näring och livskraft ur den vita sektorns jordmån.

Men det är också just därför det är så viktigt att som ärlig verksamhet upprätthålla sin standard. Det gör gränsen tydlig, inte minst för myndigheterna som är satta att sköta kontrollverksamheten. I takt med att deras verktyg blir mer kraftfulla, inte minst genom Myndigheter i samverkan, behöver de också en spelplan där gränsen mellan onda och goda inte är en gråskala.

För om konkurrensen ska ske på lika villkor behöver gränsen vara svartvit.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094