23948sdkhjf

Lignin testas för grönare asfalt

NCC och Rise har inlett ett samarbete för att testa den förnybara råvaran lignin som bindemedel i asfalt. Projektet är en del i arbetet med att minska utsläpp av växthusgaser och beroendet av fossila produkter, det framgår av ett pressmeddelande.

Det förnybara bindemedlet, lignin, är utvunnet av svartlut som är en restprodukt från pappersmassaindustrin. Ämnet är en inhemsk råvara som finns tillgänglig i stora kvantiteter, vilket möjliggör en storskalig och kostnadseffektiv miljösatsning.

– I det här projektet ser vi en potential att minska koldioxidutsläppen med upp till 20 procent för färdig asfalt, vilket vi nu ska testa och utvärdera, säger Robert Lundström, R&D manager på NCC Industry, i pressmeddelandet.

Projektet väntas pågår under sex år och omfattar fullskaleförsök med olika typer av inblandningsmetoder i asfalten. Den färdiga asfalten kommer under 2021 anläggas på fem olika vägsträckor i Värmland i syfte att utvärdera hållbarhet och funktion.

Eftersom väganläggningar finns och brukar under långa perioder är det särskilt viktigt att man utvärderar hela asfaltens livscykel. Utöver att se på råvarornas egenskaper är det därför även viktigt att se över miljöpåverkan när asfalten läggs, ska underhållas och dess möjligheter att återvinnas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156