23948sdkhjf

November en dyster olycksmånad

Hittills i år har olycksstatistiken i trafiken sett en minskande trend. Men i november vände det.

Under november omkom 20 personer i vägtrafiken och drygt 1 000 skadades, varav 115 svårt. Det visar preliminära siffror från Transportstyrelsen.

Med det såg man sju fler omkomna i november i år, jämfört med samma månad i fjol. Hälften av de omkomna hade färdats i personbil, fyra på cykel och fyra var fotgängare. Två var ”övriga trafikanter”, enligt Transportstyrelsen. Åtta var 65 år eller äldre.

Jämför man med medeltalet omkomna i november under de senaste fem åren, 19 stycken, är årets resultat dystert. Men sett till året som helhet är 2020 fortfarande ett bra år sett till olycksstatistiken.

– Under de första elva månaderna i år har 174 personer omkommit. Under motsvarande period i fjol omkom 204 personer. Det innebär en minskning med 15 procent. Vi kommer med stor sannolikhet att nå Nollvisionens etappmål om högst 220 omkomna år 2020, säger Khabat Amin, statistiker på Väg och järnväg på Transportstyrelsen, och tillägger:

– När året är över behöver vi titta närmare på utfallet för att bland annat se vilken påverkan pandemin kan ha fått.

Nu väntar jultrafiken och med den risk för ökat antal olyckor. Under de senaste fem åren har perioden 20 december till 12 januari haft i snitt 33 olyckor med personskada per dag, enligt polisens rapportering till Transportstyrelsens olycksdatabas Strada. Vanligaste olyckstypen är singel- och upphinnandeolyckor. Under julhelgen är dagarna innan jul, mellan den 20 och 23 december, de mest olycksdrabbade. Så ta det lugnt i jultrafiken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109