23948sdkhjf

Begagnat­marknaden upp i december

Hela marknaden växte och för första gången var bilhandelns andel större än privatmarknaden.

Under coronapandemin har bilförsäljningen åkt berg- och dalbana. I våras störtdök försäljningen av både nya och begagnade bilar. Men när sedan bilfabrikerna stängde fick den begränsade tillgången på nybilar, kombinerat med oviljan att åka kollektivt, begagnatförsäljningen att raka i höjden.

Under hösten mattades köphysterin av något och när november redovisades tycktes ökningen vara över, men i december låg totalmarknaden på en högre nivå än under 2019. Totalt ökade antalet sålda begagnade bilar till privatpersoner med 4,8 procent. Det visar siffror som tagit fram av Vroom på uppdrag av BCA Vehicle Remarketing.

– Försäljningen gick upp jämfört med november men fortsatt färre nybilsköp och förlängning av befintliga leasingkontrakt, ledde ändå till en relativt blygsam nivå. Prisnivåerna har hämtat sig och planat ut på en nivå som fortsatt är högre än innan pandemin, säger Johan Browaldh, sales manager Sweden på BCA Vehicle Remarketing.

Den rådande trenden att bilhandeln tar över mer och mer från privatmarknaden fortsätter. Under december ökade bilhandeln med 8,6 procent, medan privatmarknaden bara steg 1,6 procent, jämfört med samma månad 2019.

– Nu såg vi för första gången att bilhandeln sålde mer bilar till privatpersoner än försäljningen privatperson till privatperson under en månad, säger Johan Browaldh.

Räknat i antalet bilar såldes det totalt 77 898 begagnade bilar till privatpersoner (fördelat på bilhandeln, privatmarknaden, och företag), vilket är 3 592 fler bilar än i december 2019.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078