23948sdkhjf

Tydligare däckinformation på ny etikett

Nu kommer ny etikettdesign med tydligare klassificering för bromsförmåga, rullmotstånd och utvändigt buller. Informationen på EU-märkningen på varje däck kan hämtas genom att skanna QR-koden.

I maj 2021 kommer en ny EU-märkningen för däck att införas som ger konsumenterna utförligare information om utvalda däckegenskaper, skriver Continental i ett pressmeddelande.

På den nya etiketten har rullmotstånd och bromsning på vått underlag fått en ny utformning, medan bullerprestanda nu anges med antal decibel och bokstäverna A, B eller C. Konsumenterna kan få tillgång till ytterligare information om däcket de har valt via en EU-databas genom att skanna QR-koden på etiketten.

En annan nyhet gäller två symboler som anger ett däck med snögrepp som motsvarar EU:s standard för typgodkännande, även kallat snöflinga/alptopp (3PMSF) och/eller odubbade däck av nordisk typ som ger ett isgrepp som uppfyller den nya ISO-standarden.
QR-koden ger en länk till EPREL-databasen (EPREL = European Product Registry for Energy Labelling), som innehåller produktinformation. Detta visar alla värden på etiketten för det specifika däcket, samt start- och slutdatum för tillverkningen av respektive modell. Produktinformationen registreras in i EPREL-databasen däcktillverkaren.

Den nya EU-däcketiketten är utformad för att hjälpa konsumenterna att välja mer bränsleeffektiva däck, samtidigt som de får information om bromssträckor. Den uppdaterade informationen om bromsförmåga på vått ska kunna ge en ökad trafiksäkerhet, medan informationen om utvändigt buller är tänkt att bidra till att minska bullerstörningar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093