23948sdkhjf

Race Of Champions kommer till Pite Havsbad

Mästarnas mästare inom motorsporten kommer att mötas på isen vid Pite Havsbad. För regionen räknar man med hundratals nya arbetstillfällen.

Året började i moll för motorsporten. Först ställdes Svenska Rallyt in och sedan avgick Svenska Bilsportförbundets ordförande av anledningar kopplade till det beslutet. Nu är Svenska Rallyts framtid synnerligen osäker.

Men då kommer Pite Havsbad med ett ljus i mörkret. Där ska nämligen den prestigefyllda motorsporttävlingen Race Of Champions (ROC) anordnas årligen med start i januari 2022. I Race Of Champions möts de bästa förarna inom global motorsport för att tävla mot varandra och det är känt för att locka superstjärnor från alla de främsta klasserna inom motorsport som Formel 1, Le Mans, Nascar, IndyCar, World Rally och Rallycross.

Därmed blir evenemanget det första ROC någonsin i Norden och det första på snö och is. Banan läggs nämligen på det frusna havet vid Pite Havsbad, bara 60 mil från polcirkeln.

– Efter att ha anordnat Race Of Champions i några av de mest prestigefyllda arenorna i världen som Bird's Nest Olympic Stadium i Peking, Wembley Stadium och Londons Olympic Stadium, och med ett publikrekord på 64 000 personer på Stade de France i Paris, är det en enorm ära att få möjligheten att ta med evenemanget hem till Norden, Sverige och Pite Havsbad, säger Race Of Champions president och medgrundare, Fredrik Johnsson, i ett pressmeddelande.

Etableringen innebär inte bara ett lyft för motorsporten. Man räknar med att skapa hundratals nya arbetstillfällen i regionen och ett lyft för besöksnäringen.

– Race Of Champions på Pite Havsbad kommer att vara det största arrangemanget som har genomförts i Norrbotten och det är väldigt glädjande att det medför många nya jobb långsiktigt, säger Björn O Nilsson, Landshövding i Norrbotten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094