23948sdkhjf

Halkbana förlorar tillstånd

Gnesta & Södertälje Halkbana AB får sitt tillstånd att bedriva riskutbildning för körkort behörighet B, del 2 återkallat. Transportstyrelsen har funnit flera allvarliga brister i utbildningen.

Myndighetens kontroller visar att elever inte fått den utbildning de har rätt till, vilket man menar riskerar trafiksäkerheten. Dessutom har företaget anmält att 276 personer gått riskutbildningen trots att dessa inte varit registrerade hos utbildaren. Förutom att företaget inte följt undervisningsplanen har eleverna utbildats av obehörig personal som inte haft den kompetens som krävs.

Transportstyrelsen ser mycket allvarligt på bristerna.

– Det är extra viktigt att höga krav ställs på riskutbildningen eftersom den är en förutsättning för att eleven ska kunna bli en ansvarstagande och säker förare. Därför ser vi företagets brister som särskilt graverande. Därtill utgör utbildarens agerande en osund konkurrens gentemot de utbildare som följer reglerna, säger Gunnar Holgersson, sektionschef på Transportstyrelsen.

Riskutbildning för behörighet B, del 2, kallas även risktvåan. Utbildningen är en av de obligatoriska som eleven måste genomföra innan förarprovet. Den innehåller moment vilka inte kan kontrolleras vid förarprov.

Transportstyrelsens beslut kan överklagas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079