23948sdkhjf

Rekordfå omkomna i januari

Under januari 2021 omkom sju personer i vägtrafiken, enligt preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen. Aldrig tidigare har man haft så få omkomna per månad i trafiken, och det är 13 färre än i januari 2020.

– Antalet döda är under hälften än snittet för januari för de senaste tio åren men vi ser också att trafikflödet fortsatt att minska i landet även i januari i år, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Fyra av de omkomna hade färdats i personbil och två på snöskoter. Den sista var en så kallad ”övrig trafikant”. Tre var under 20 år.

Under de senaste tolv månaderna, från februari 2020 till januari 2021, har 177 personer omkommit i vägtrafiken. Jämför man med ett femårsmedelvärde för motsvarande tidigare tolvmånadersperioder har antalet omkomna minskat med 34 procent.

Nu börjar sportlovsperioden och resandet förväntas öka. Folkhälsomyndighetens rekommendation är att eventuella resor bör ske på ett sätt som minimerar risken för smittspridning. Res bara om du måste med tanke på de restriktioner som finns kring pandemin. Men också för att hjälpa sjukvården genom att inte utsätta sig för risken att råka ut för olyckor som kan belasta vården än mer.

Så håll avståndet och fippla inte med mobilen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079