23948sdkhjf

Northvolt storsatsar – bygger ny fabrik för 1,7 miljarder

Nu utökar Northvolt sin verksamhet och investerar 200 miljoner dollar i en ny fabrik i Polen som ska bli Europas största av sitt slag. Totalt kommer den nya satsningen möjliggöra 500 nya jobb.

I Gdansk i Polen ska Northvolt bygga Europas största fabrik för energilagringslösningar. Här ska montering av bolagets avancerade energilagrinssystem ske. Investeringen blir ett nytt steg i Northvolts vision om att möjliggöra framtidens energi genom sitt batterisystem.

Northvolt har investerat 200 miljoner dollar, nästan 1,7 miljarder svenska kronor, i projektet och den nya fabriken ska ska producera med en första årlig produktion på 5 GWh och en potentiell framtida kapacitet på 12 GWh. Fabriken ska drivas av förnybar energi och produktionsstarten beräknas till 2022.

– Att säkra tillverkningskapacitet för battericeller i Europa är nyckeln till dess industriella framtid, men det som är lika viktigt är den industriella kapaciteten för att integrera celler i verkliga lösningar. Det är detta som den nya fabriken kommer att leverera: sofistikerade, hållbara energilagringssystem för att stödja omvandlingen av Europas elnät och dess industri, säger Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt.

I samband med den nya fabriken ska även ett nytt tekniskt forsknings- och utvecklingscenter byggas, och sammanlagt kommer dessa initiativ att skapa 500 nya jobb i Gdansk-regionen.

Eftersom investeringen kommer möjliggöra en ökad tillverkningskapacitet för bolagets hållbara batterimoduler, menar Northvolt att den nya satsningen kommer bidra till att stoppa det industriella beroendet av fossila bränslen.

Utvecklingen av den nya fabriken har redan påbörjats och förväntan är att den första byggnadsfasen kommer kunna påbörjas hösten 2021.

– Northvolt har varit närvarande i Polen i tre år och vi är imponerade av både ingenjörernas och tillverkningspersonalens professionalism. Vi är glada över att gå ut och rekrytera 500 till, säger Emad Zand, chef för Battery Systems på Northvolt.

Fabriken kommer att få sin leverans av litiumjonbattericeller från gigafabriken Northvolt Ett i Skellefteå.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078