23948sdkhjf

Toyota bygger experimentstad

Toyota har officiellt inlett ett projekt med en prototypstad som ska kallas Woven City. Syftet med staden är att utveckla och testa ny teknik samtidigt som ungefär 2 000 personer ska bo där.

Woven City ligger i utkanten av Toyotas tidigare Higashi-Fuji-fabrik precis bredvid foten av berget Fuji i Japan. Vid invigningen av det första spadtaget deltog guvernören i Shizouka-prefekturen, borgmästaren i staden Susono, Toyotas ordförande Akio Toyoda och vd för Woven Planet, James Kuffner.

– Temat för Woven City är ”human centered” och ett ”levande laboratorium” samt ”ständig utveckling”. Tillsammans med våra partners i projektet antar vi utmaningen att skapa en framtid där människor med olika bakgrunder kan leva lyckliga tillsammans, sade Akio Toyoda under invigningen.

Toyota tillkännagav planerna på Woven City vid CES-mässan i Las Vegas 2020. Målet är att förbereda en ny tid där alla de ekosystem som samverkar till vardagens liv kommer att vara sammankopplade med data. Staden ska visa på ett förhållningssätt med människan som utgångspunkt för samhällsutveckling. Inom ramen för Toyotas övergång från att vara en biltillverkare till ett mobilitetsföretag ska projektet förverkliga ny teknik under verkliga omständigheter inom områden som autonom körning och artificiell intelligens.

Det kommer finnas tre typer av gator: en för autonom körning, en för fotgängare och en för fotgängare med personliga mobilitetsfordon. Det kommer också finnas en underjordisk väg för godstransporter.

Till en början kommer staden ha 360 invånare, främst äldre medborgare, familjer med småbarn och innovatörer. Längre fram räknar man med drygt 2 000 invånare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109