23948sdkhjf

Med enkel juridik slipper man tvister

Att hamna i en tvist är en mardröm för många företagare. Genom att ha ett bra juridiskt bollplank och bra avtalsmallar slipper man mycket tidsödande krångel. Verkstadsföretagarna finns därför till för verkstäder och de tar dessutom hjälp av CvZ Juridik.

Juridik är en större del av företagande än man tror när man tittar på dagliga utmaningar och arbetsuppgifter, och juridiken genomsyrar faktiskt det mesta. Ta ett så enkelt exempel som avtalsrätten: Den kan aktiveras i stort sett flera gånger varje dag, även utanför arbetsuppgifterna som företagare. Går man in i en butik och börjar äta på ett äpple har man ingått ett avtal att köpa äpplet.

– Juridiken är en ständigt närvarande drake, säger Vanessa von Zweigbergk, jurist och partner på CvZ Juridik. När man arbetar som företagare och har anställda så visar sig juridiken i allt från arbetsrättsliga – och arbetsmiljörättsliga uppgifter varje dag, till att få betalt för en utförd tjänst.

Vanessas uppgift på Verkstadsföretagarna är att se till att medlemmarna får den juridiska rådgivningen som ingår i medlemskapet. Det är en arbetsrättslig rådgivning som innebär att man som medlem kan ringa och bolla sina funderingar med en kvalificerad och branschkunnig jurist.

Inom arbetsrätten finns det alltid två sidor av samma mynt. Vanliga frågor till Verkstadsföretagarna hänför sig just till dessa två sidor: Vad man ska göra i samband med en anställning (vilken lön ska man sätta, vilken anställningsform ska man välja, frågor kring kollektivavtal etcetera), och vad man ska göra i samband med en uppsägning.

– När man säger upp någon är det viktigt att göra rätt från början så att man dels ser till den uppsagda individens bästa och dels slipper ägna tid åt att hantera formaliafel och kanske får facket efter sig för att man inte följt reglerna till punkt och pricka, förklarar Vanessa von Zweigbergk.

Verkstadsföretagarna är en arbetsgivarförening och utgör ett alternativ för de som står utanför en arbetsgivarorganisation eller som ett komplement till den som tillhör en organisation, men som vill ha en mer långtgående rådgivning än vad som ingår där. Verkstadsföretagarna finns till även för de som är helt fristående och som inte alls har kollektivavtal.

Allt som krävs för ett medlemskap är att kontakta Verkstadsföretagarna. Sedan skickar man in en medlemsansökan och betalar medlemsavgiften och så har man tillgång till rådgivningen. Dessutom har man en mängd arbetsrättsliga mallar och blanketter att tillgå. Det räcker helt enkelt med att vara en arbetsgivare inom fordonsbranschen. Då ingår väldigt omfattande och kvalificerad juridisk rådgivning och juridiska mallar till en i sammanhanget mycket överkomlig summa.

Skulle man behöva anlita ett juridiskt ombud på tvister eller uppkomna situationer som inte ingår i medlemskapet, så erbjuder CvZ Juridik i egenskap av tjänsteleverantör till Verkstadsföretagarna, en ytterligare medlemsförmån. Som medlem kan man få juridiskt biträde till ett kraftigt rabatterat pris – närmare bestämt 40 procent lägre timpris än för icke-medlemmar.

– Man får tillgång till väldigt mycket juridik till en låg kostnad, säger Vanessa von Zweigbergk.

Vanessas tips till arbetsgivare är att försöka ha den juridiska aspekten i åtanke från början. Har man inte en egen juridisk avdelning på företaget eller behöver fördjupad kompetens inom just arbetsrätt så kan man ringa till Verkstadsföretagarna. Det blir som en försäkring – särskilt om man tillhör gruppen företagare som inte har för vana att inkorporera juridiken i en affär tidigt, och kanske rentav struntar i skriftliga avtal. Då är det skönt att veta vart man kan vända sig om problem väl uppstår.

– Försök att landa någonstans i mitten och titta inte bara på dagens situation utan tänk två steg längre: Om man hamnar i en juridisk tvisteprocess, hur hanterar man då det? Hur ser avtalet ut? Beskriver det vad som ska gälla vid felansvar till exempel, säger Vanessa von Zweigbergk.

Hon förklarar vidare att det går att undvika på ett tidigt stadie genom att till exempel skriva ett avtal i stället för att förlita sig på ett bildligt handslag. Ett enkelt tips är att ha bra mallar för anställningsavtal och uppsägningsbesked.

– Ta en sådan enkel sak som ett uppsägningsbesked. Har man inte rätt hänvisning till vad arbetstagaren ska göra om hen vill ogiltigförklara eller söka skadestånd med anledning av uppsägningen löper preskriptionstiden på mycket längre. Det innebär att arbetsgivaren kan hamna i en tvist mycket långt senare än vad man tänkt sig, förklarar hon.

Risken för tvist minskar om man har korrekta dokument. Känner man till sina skyldigheter kring hur man ska agera vid en anställning eller uppsägning minskar man risken för konflikter med facket. Har man juridiken med i bakhuvudet när man gör saker kan många konflikter undvikas, i kombination med att man har en bra och kunnig jurist att bolla tankar med.

– Det fina med Verkstadsföretagarna är att man inte behöver ha en dyr advokatbyrå till hands. Otroligt mycket arbetsrättslig rådgivning ingår i medlemskapet, avslutar Vanessa von Zweigbergk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046