23948sdkhjf

Northvolt får order värd 120 miljarder från VW

I Northvolts nya gigafabrik i Skellefteå ska batterierna i företagets nya order tillverkas. Det är Volkswagen som beställt batterier för 14 miljarder dollar, motsvarande cirka 120 miljarder svenska kronor.

Nu presenterar Northvolt och Volkswagen nästa steg i sitt partnerskap som inleddes 2019 – Volkswagen beställer litiumjonbatterier för 120 miljarder kronor över tio års tid.

Volkswagen är en viktig investerare, kund och partner på vår resa framåt, och vi kommer fortsätta arbeta hårt mot målet att förse dem med de grönaste batterierna på jordklotet nu när de snabbt ökar sin flotta av elektriska fordon, säger Peter Carlsson, Northvolts vd och grundare.

Volkswagen är en av Northvolts största ägare redan sedan innan, men nu ökar de ägandet i bolaget ytterligare. I samband med utökandet av partnerskapet förvärvar de även Northvolts joint venture-andel i ett det gemensama intressebolaget Northvolt Zwei i Tyskland. Där är planen att ytterligare en större batterifabrik ska startas.

– Volkswagen kommer att fortsätta fördjupa samarbetet och partnerskapet med Northvolt. De är en av våra viktigaste batterileverantörer när vi övergår till elektrisk mobilitet och det finns potential att utvidga detta partnerskap ytterligare, säger Thomas Schmall, styrelseordförande för Volkswagen Group Components.

Totalt har Northvolt nu säkrat kontrakt på 27 miljarder dollar vilket motsvarar cirka 230 miljarder svenska kronor från sina nyckelkunder. Här hittas flera stora fordonstillverkare, bland annat Scania och BMW.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
På iskallt uppdrag land och rike runt
En träff med stort engagemang
Mercedes mäter åt Trafikverket
Stort behov av laddning på sportlovsresan
Hög tid för bilproducenter att anmäla sig
Han är Porsches nya chef
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
RT-Forum
Transportnet

Sänd till en kollega

0.203