23948sdkhjf

Plattform för säker tillgång på fordonsdata

Vem som ska ha tillgång till den sparade informationen i ett fordon är en knäckfråga i det kommande gruppundantaget. Nu presenterar ett antal branschföreningar ett förslag på en systemlösning som ska ge säker tillgång till fordonsdata.

Ett antal europeiska bransch- och intresseorganisationer, däribland Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, och Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, uppvaktar EU-kommissionen med ett förslag till en säker och inbyggd telematikplattform, S-OTP. Det handlar om en systemlösning som ska ge säker tillgång till fordonsdata.

Förslaget ska ses som en viktig del i den positionering som pågår inom fordonssektorn inför framtagandet av det nya gruppundantaget inom EU.

– S-OTP är den enda lösningen som garanterar konsumentens valfrihet, fungerande konkurrens och fritt företagande på ett säkert och teknikneutralt sätt, förklarar Johnny Bräster, ordförande för SBF, i ett pressmeddelande.

Syftet är att S-OTP ska uppfylla egenskaper som:

  • Konsumenten har full kontroll över tillgången till fordonsdata

  • En tydlig åtskillnad mellan uppgifter och fri hantering av åtkomstkontroll för alla tjänsteleverantörer, inklusive fordonstillverkare

  • Oövervakad och oskadad kommunikation mellan fordonstjänster och deras respektive avsändare

  • Oberoende kundkontrakt/direkt samtyckeshantering och tjänsteerbjudande utan inblandning av fordonstillverkare

  • Standardiserad åtkomst till fordonsnätverk via säkerställda och säkra programvarugränssnitt som möjliggör dubbelriktad kommunikation med fordonet

  • Förmågan att på ett säkert sätt interagera med föraren genom fordonets gränssnitt mellan människa och maskin

– Det presenterade S-OTP-konceptet är i linje med EU-institutionernas ambitiösa mål att främja innovation och lagstiftning på ett sätt som fungerar för den moderna ekonomin, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095