23948sdkhjf

Rekordregistreringar inför tuffare skatteregler

Inför förändringarna i bonus malus-systemet den 1 april skjut nybilsregistreringarna av bland annat laddhybrider och lätta lastbilar i höjden i mars.

Aldrig förr har det registrerats så många nya personbilar under en marsmånad som det gjorde i år. I mars 2021 registrerades 47 460 nya personbilar och det är en ökning med nästan 72 procent jämfört med samma månad i fjol.

Rekordsiffran beror till stor del på den justeringar i bonus malus-systemet som trädde i kraft 1 april. De innebär att rena elbilar får ökad bonus, medan laddhybrider får sin bonus sänkt och övriga fordonsslag drabbas av hårdare beskattning.

– Dessa förändringar har till stor del bidragit till att laddhybridkunden valt att tidigarelägga sitt köp, samtidigt som elbilskunden avvaktat för att få bonushöjningen, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

Totalt ökade laddhybriderna med 212 procent i mars, medan elbilarna tappade 13 procent, jämfört med samma månad i fjol. Andelen laddbara bilar uppgick till 37 procent i mars jämfört med 28 procent i fjol och hittills i år uppgår andelen till knappt 36 procent.

Införandet av höjd malus-skatt 1 april fick nyregistreringarna av lätta lastbilar att skjuta i höjden i mars. Jämfört med mars i fjol ökade de lätta lastbilarna med 240 procent och totalt registrerades 8 680 lätta lastbilar. Men det är från låga nivåer i fjol.

– Under 2020 minskade registreringarna av lätta lastbilar med 42 procent, vilket var mest i Europa. Den ökning vi ser under årets första kvartal bedömer vi inte kommer att fortsätta från april, säger Mattias Bergman.

För tunga lastbilar över 16 ton ökade registreringarna med 3,4 procent i mars jämfört med mars ifjol. Under årets tre första månader har tunga lastbilar sammantaget ökat med 1,9 procent.

Nyregistreringarna av bussar minskade med 43 procent i mars och har hittills i år ökat med 50 procent, dock från en låg nivå. Bussmarknaden har påverkats negativt av coronapandemin, men för vissa segment som styrs av offentliga upphandlingar har förnyelsen av bussflottan fortsatt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078