23948sdkhjf

MG söker sina rötter

Efter många år av varumärkesmisshandel hittar MG hem igen. Konceptbilen Cyberster är en öppen sportbil, precis som MG från förr i tiden.

William Morris, 1st Viscount Nuffield, hade inte bara en bilfabrik som spottade ur sig bilar under varumärket Morris. Han sålde också sina bilar genom återförsäljaren (och serviceverkstaden) Morris Garages i Oxford.

Här var Cecil Kimber chef och han var inte vilken anläggningschef som helst, utan en man med visioner. Hos Morris Garages började han ge Morris-bilarna specialkarosser, små, lätta sportbilskostymer som snabbt blev populära och 1928 knoppades The MG Car Company av som ett eget företag. William Morris var fortfarande ägare, men Cecil Kimber var hjärnan bakom operationen.

Så kom det sig att sportbilsmärket MG var fött. Snart kom framgångarna, både på racerbanorna och i försäljningshallarna. Efter kriget rasslade modeller som MG TC, MG TD och MG TF ut genom fabriksgrindarna och snart också de mer moderna MG MGA, Midget och MGB – den senare skulle också komma att bli världens mest sålda sportbil.

Men då var Cecil Kimber borta sedan länge. Han lämnade företaget under brinnande världskrig efter en dispyt med gubben Morris och omkom sedan 1945 i en tågolycka.

Inte mycket bättre gick det för MG. Som resten av den brittiska bilindustrin svaldes märket av den enorma British Leyland-koncernen, som så småningom kraschade och och förstatligades. MG förpassades till rollen som emblemtrimmad Rover.

Några mer eller mindre seriösa återupplivningsförsök följde under olika ägare, som MG RV8, MGF och MG ZT V8, men någon särskilt fart blev det aldrig på det styvmoderligt behandlade märket. Till slut hamnade varumärket i kinesiska händer och de senaste åren har MG handlat om prisbilliga suvar – i vissa fall elektrifierade.

Så nog var det något av en chock när MG släppte bilder på konceptbilen Cyberster. Den är nämligen en sportbil helt i Cecil Kimbers anda: en smäcker, öppen sportbil som ser ut som ett smycke. Kineserna har vinnlagt sig om att ta tillvara arvet från Storbritannien, inte minst med baklyktor i Union Jack-mönster.

Eftersom vi skriver 2021 är den så klart eldriven och MG har hittat på att den ska ta sig till 100 kilometer per timme på under tre sekunder. Räckvidden anges till 80 mil. Det må vara hur som helst med den saken, för MG Cyberster är bara en fantasi och några planer på serieproduktion finns inte, åtminstone inte i dagsläget.

Synd, för Cecil Kimber nickar nog gillande i sin himmel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11