23948sdkhjf

Akio Toyoda är årets bilperson i världen

Toyota-koncernens vd Akio Toyoda har utsetts till World Car Person of the Year 2021. I ett uttalande väljer han att se utmärkelsen som ett erkännande för koncernens medarbetare jorden runt.

Som ett av sex priser som ingår i World Car Awards utses varje år World Car Person of the Year, eller fritt översatt ungefär ”årets bilperson i världen”. En jury bestående av 93 internationella journalister utsåg i år Akio Toyoda, vd för Toyota Motor Corporation, till World Car Person of the Year.

Akio Toyoda prisas för hur han omvandlat företaget under ett antal år och hur han bemästrat krisen under pandemin 2020. Toyota fortsatte vara ett vinstgivande företag trots den pågående coronapandemin och har därmed säkrat arbetstillfällen runt hela världen.

I motiveringen nämns även Akio Toyodas betydelse för den målmedvetna utvecklingen av uppkopplade, autonoma, delade och elektrifierade fordon, liksom initiativet till Woven City. Detta samtidigt som han själv aktivt tävlar i motorsport.

– Toyota har 360 000 medarbetare runt hela världen. Å deras vägnar vill jag tacka för denna stora ära. Men om ni inte misstycker skulle jag vilja ändra den här utmärkelsen från ’person of the year’ till ’people of the year’, eftersom det är en kollektiv prestation av alla våra anställda, återförsäljare och leverantörer som har gjort Toyota till vad det är i dag, kommenterar Akio Toyoda utmärkelsen.

Utmärkelsen etablerades 2018 för att uppmärksamma och hedra en individ som på ett signifikant sätt bidragit till den globala fordonsindustrin. Det kan handla om att ha gjort en särskilt viktig insats för sitt eget företag eller varumärke eller för säkerhet, ingenjörskonst, design eller teknisk utveckling.

– Som företag är vi hängivna uppgiften att erbjuda mobilitet för alla, men vi är samtidigt lika hängivna uppgiften att skapa nya vägar för att stödja välmåendet för vår planet och alla människor.”

Tidigare pristagare är Carlos Tavares (vd för PSA Group, 2020), Sergio Marchionne (vd för FCA bland annat, 2019) och Håkan Samuelsson (vd Volvo Car Group, 2018).

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079