23948sdkhjf

EQS - elektriskt lyxlok från Mercedes

Dagarna då de välbeställda kunde forsa fram längs Autobahn i en Mercedes S-Klass med V8 eller till och med V12 är förbi. Det nya lyx-loket EQS från Stuttgart går på el och kan ha 516 kusar.

EQS är den första helt elektriska lyxbilen från Mercedes-EQ. EQS är också den första modellen som bygger på den nya modulära arkitekturen för lyxiga elbilar. De första modellerna på marknaden blir EQS 450+ med 245 kW – 328 hk och EQS 580 4MATIC med 516 hk. 

Redan 2030 vill Mercedes-Benz att mer än hälften av de bilar företaget säljer ska ha elektriska drivsystem – det inkluderar helt elektriska fordon och plug-in-hybrider.
Den ser hal ut och aerodynamikerna och formgivarna har uppnått ett bästa cd-värde på 0,20. Det gör EQS till den mest aerodynamiska produktionsbilen i världen.

Det är också bland de bästa när det gäller tyst körning. Den mycket låga vindbrusnivån bidrar avsevärt till detta. Med en räckvidd upp till 770 kilometer (WLTP) och en effekt på upp till 385 kW uppfyller EQS drivlina också alla förväntningar på en miljöbil i S-klass-segmentet. En prestandaversion med upp till 560 kW – 750 hk, planeras. Alla EQS-modeller har en elektrisk drivlina (eATS) på bakaxeln, medan versionerna med 4Matic också har en eATS på framaxeln.

Det större av de två batterierna har ett användbart energiinnehåll på 107,8 kWh. Det är cirka 26 procent mer än EQC (EQC 400 4Matic.

EQS kan laddas med upp till 200 kW vid snabbladdningsstationer med likström. Kraft i upp till ytterligare 300 kilometer (WLTP) laddas på bara 15 minuter. Hemma eller på offentliga laddstationer kan EQS enkelt laddas med upp till 22 kW med växelström med hjälp av den inbyggda laddaren. Dessutom finns det olika intelligenta laddningsprogram som kan aktiveras automatiskt beroende på plats och funktioner som särskilt batterisparladdning.

Andra höjdpunkter inkluderar de tätaste nätverken av laddpunkter, med mer än 500 000 av dem i 31 länder, inklusive över 200 000 i Europa. Med IONITY Unlimited kan alla europeiska Mercedes me Charge-kunder använda snabbladdningsnätet gratis i ett år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11