23948sdkhjf

Fordonsprogrammet ska utvecklas

I arbetet med nya ämnesbetyg i gymnasieskolans fordons- och transportprogram har Skolverket startat en arbetsgrupp och en loggbok som beskriver förslag och synpunkter. Arbetsgruppen är ett viktigt forum för kommande ämnesplaner.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, och Verkstadsföretagarna är viktiga partners i utvecklingsarbetet. Arbetsgruppen har återkommande arbetsmöten en gång i månaden under 2021.

– I samband med processen att införa ämnesbetyg är ett syfte att stärka samverkan mellan myndigheter och branschen, där återkommande arbetsmöten spelar en viktig roll, säger Benny Wallin, ledamot i det Nationella Programrådet för fordons- och transportprogrammet.

Några frågor som kommer att diskuteras i gruppen är benämningar på olika yrkesutgångar, hur och om man ska formulera ”manligt” och ”kvinnligt” och om namnen på befintliga inriktningar ska ändras.

Parallellt med att nya ämnesplaner produceras är det viktigt att även innehållet revideras. Tekniken och mjuka värden utvecklas i snabb takt och måste kunna anpassas både till företagens behov och gymnasieskolans riktlinjer. Dilemmat är att branschrepresentanter oftast vill tillföra fler kunskapskrav utan att ta bort gamla delar i utbildningen. Den ekvationen går förstås inte ihop eftersom poäng och timmar är reglerade. Men de nya ämnesplanerna beräknas gå ut på remiss under våren 2022.

Som ett led i ambitionen att skapa bättre förståelse om framtidens fordonsbransch har Bo Ericsson, vd för SFVF, genomfört en föreläsning för Skolverkets undervisningsråd och experter vid programmet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109