23948sdkhjf

Ledare #21: Dags att införa alkolås

Alldeles för ofta kör folk bil efter att de har druckit alkohol. Det är en stor bidragande orsak till att trafikolyckor sker och att friska människor som blir påkörda dör i onödan. Något drastiskt behöver göras.

Som journalist har jag i yrket läst många stämningsansökningar och domslut gällande rattfylleri. Det sker dagligen av både brottslingar som vid upprepade tillfällen dömts för rattfylla och av ”vanliga” människor som det slagit slint för.

Förra året rapporterades 6 317 körkortsåterkallelser på grund av rattfylleri eller drograttfylleri. Det är mer än 17 stycken. Varje dag. Turligt nog är inte dödssiffran i vägtrafiken särskilt hög och alla beror naturligtvis inte enbart på rattfylla, men varje liv man kan spara är viktigt. Och att sätta sig bakom ratten när man är påverkad av vare sig alkohol eller droger borde vara mer förbjudet än det är, eftersom det kan utsätta många för fara.

Nyligen släpptes en attitydundersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF. Studien visar att var tionde manlig bilist tycker att ett glas vin eller en starköl inte är något hinder för att köra bil. Motsvarande siffra för kvinnliga bilister är fyra procent.

Sex procent av männen uppger också att de, mindre än två timmar efter alkoholkonsumtion, har satt sig bakom ratten. Motsvarande andel bland kvinnorna är två procent. MHF:s vd Göran Sydhage kommenterade: ”Det är alarmerande att så många motiverar sitt agerande med att de håller sig under den lagliga gränsen, och nog inte skulle åka fast i ett nykterhetstest. Bilister har alltså fokus på den juridiska aspekten och inte risken för att skada sig själv och andra. Det borde vara tvärtom.”

Jag håller fullständigt med Göran Sydhage. Alla människors kroppar reagerar inte på exakt samma sätt av ”bara ett glas”, och om ett glas är okej – hur stor är sannolikheten då att ett blir två, eller fler?

De stämningsansökningar och domslut jag läst har handlat om olika mängder förstås, allt från någon enstaka promille-enhet till riktigt grova brott. Och vad brukar straffen bli? Indraget körkort till att börja med såklart, men inte mer än ett par månader. Lite böter och i enstaka fall, där det förekommit väldigt höga halter alkohol eller stora mängder droger, ett par månaders fängelse. Det är inte tillräckligt.

Människor ska inte få sina liv riskerade för att någon annan anser att det är okej att köra bil alkoholpåverkad. Det är dags att införa alkolås på samtliga fordon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.369