23948sdkhjf

Priset på begagnade bilar ökar igen

Prisrekorden avlöser varandra och marknaden för begagnade bilar är het. Efter höstens kraftiga uppgångar har utvecklingen hittills i år varit lite mer dämpad. Samtidigt finns det tidiga tecken på att priserna börjar att ta fart igen.

Enligt auktionsdata från Kvdbil, som bygger på cirka 26 000 försäljningar per år, har priserna stigit med 12,6 procent de senaste 12 månaderna.

– Den som köpte en begagnad bil för ett år sedan gjorde en mycket bra affär, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, i ett pressmeddelande. 

Men de senaste månaderna har uppgången bromsat in något. Hittills i år är uppgången bara 2,7 procent men samtidigt står maj för nästan hela uppgången, vilket kan vara en indikation på att priserna håller på att ta fart igen.

– I höstas steg priserna brant och för en del av köparna har det nog tagit lite tid att acceptera den högre prisbilden, säger Daniel Odsberg.

Många passade nog på att köpa en ny malusbil innan skatten på dessa höjdes och det påverkade andrahandsmarknaden negativt. Nu när reglerna trätt i kraft är läget det omvända.

– Med högre skatter på nya malusbilar ökar efterfrågan på andrahandsmarknaden. Så har det sett ut varje gång bonus malus-systemet justerats, säger Daniel Odsberg.

Men det finns även andra saker som skulle kunna gynna andrahandsmarknaden och leda till högre begagnatpriser. Den globala bristen på halvledare har tvingat många bilproducenter att dra ned produktionstakten.

– Bristen på halvledarkomponenter slår hårt mot fordonsindustrin och läget ser ut att kunna förvärras. När nybilshandeln inte längre kan möta efterfrågan kommer kunderna att vända sig till andrahandsmarknaden och det utbud som finns där. Ingenting tyder på att det kommer bli billigare, säger han.

Sedan bonus malus-systemet infördes 1 juli 2018 har priserna stigit med 31,2 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094