23948sdkhjf

Byt konstverk mot Polestar 1

Den svenska elbilstillverkaren Polestar fortsätter att utforska nya sätt att utmana bilindustrin. Som första tillverkare gör man nu det möjligt att byta sin konst mot Polestar 1 som snart slutar produceras.

Med start den 10 juni introducerar Polestar ett alternativt sätt att betala för den elektriska prestandahybriden Polestar 1. Konstnärer och konstsamlare bjuds in att köpa bilen genom att betala med konst. Konstverket ska dock överensstämma med värdet: 1 699 900 kronor.

– Jag älskar idén. För oss är det en speciell bil och vi ville hitta ett unikt sätt att hylla den på innan den slutar att produceras senare i år. Den är handgjord, dyrbar och iögonfallande – precis som ett konstverk, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar.

Initiativet lanseras under pågående uppsving av allmänhetens intresse för konst, bland annat vad gäller nya sätt att skapa och handla med konst såsom non-fungible tokens. Man drar även paralleller till exempelvis att Kanye West-designade sneakers såldes för 1,8 miljoner dollar på en auktion nyligen.

– Ur ett historiskt perspektiv har många betydande transaktioner ägt rum utanför det vi i dag förknippar med konstmarknaden. Förr i tiden skedde konsthandel främst mellan konstnärer och mecenater, exempelvis var Picasso känd för att byta skisser mot restaurangnotor. Polestars initiativ är i grunden en naturlig förlängning av traditionen att använda konst som betalning för värdefulla varor och tjänster, säger Theodor Dalenson, som agerar konstrådgivare åt Polestar.

Man kommer acceptera alla former av konst, inklusive måleri, skulpturer, fotografi och installationer. De ska dock först granskas av Dalenson. Polestar har för avsikt att erbjuda konstverken till försäljning till allmänheten senare.

Erbjudandet gäller till och med den 15 augusti.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109